НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 19
(1) За крај. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Овај псалам као да изговарају Давидови пријатељи, изражавајући своје добре жеље за Давида који приноси жртве, али се може применити и на апостоле, и као да је изговорен у дан Распећа.
(2) Услишиће те Господ у дан жалости, тј. биће са тобом, заштитиће те, тј. сачуваће те.
(3) Послаће ти помоћ са светиње, и са Сиона заштитиће те. Да би утешио клонулог духом, то изговара или Логос Који обитава у души, или Свети Дух. Ожалошћени би требало да се моли и да не губи наду, јер је само у том случају Бог спреман да га услиши.
(6) Обрадоваћемо се спасењу твоме. Спасење свету је – Син од Оца; спасење свету је – крст од Сина. Ти си људском роду подарио спасење, каже Псалмопојац, јер си свима открио Своје васкрсење. И све прозбе твоје испуниће[1] Какве су то прозбе, ако не оне, које су сличне овој: Оче свети сачувај их од света (Јн. 17; 11).[2] Очигледно је да овде моли за оне, који верују у Њега, или за Давида, или за Језекију, у дане свештеника и царева. Моли се или због домостроја Господњег по телу и због васкрсења или зато што нашим спасењем Он и Себе назива спасеним, и бринуће се о нама, јер смо ми једно тело с Њим. Због тога је и рекао: Сада, јер у садашњем познајемо да је Христос спасен, примивши у томе залог нашег спасења. Ти си нас спасао силом Своје деснице. Десницом назива дела, велике силе или помоћ, или пак предсказана чудеса Христова.
(7) Сада познах да Господ спасе Помазаника Свога. Као већ просветљен Духом, познао је тајну васкрсења.
Моћно је спасење деснице Његове. Спасао нас је показавши велику моћ. Овим наговештава да онима који Му приступају силом деснице дарује и дела. Реч „десница“ је овде поново употребљена као антропоморфизам, да би означила енергију Божију.
(8) Једни се (хвале) колима, а други коњима. Као што је, спасавајући Израиљце од видљивих (чувствених, телесних) Египћана, и фараонова кола и силу бацио у море, тако је уништио кола и спасавајући читав свет од духовних Египћана.
(10) Господе, спаси цара. Због тога, користећи ту помоћ, молимо: ни нас, ни нашег Цара, никада, Владико, немој лишити те помоћи.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У српском преводу: И све намере твоје испуниће, прим. прев.
  2. У српском преводу: Оче свети, сачувај их у име Твоје, прим. прев.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *