НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 128
Песма степеница
 
Садржај
 
Десета песма приповеда о многим прогонима народа Христовог и о томе да ће се они свагда показати као победници над злонамерницима. То каже стога, што су се прогони појавили од почетка проповеди.
(1) Много пута нападаху ме… (4) Господ праведни сасече вратовe грешника, и сви зли прогонитељи зло ће и пострадати.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
(1) Много пута нападаху на ме од младости моје. И овај псалам изговара у име јеврејског народа у време његових учесталих битака са околним народима, који су их услед зависти ометали у изградњи храма и самог града Јерусалима. Младошћу се овде назива почетак њиховог повратка из Вавилона у Јерусалим. Ако пак под овим речима будеш подразумевао духовну битку са демонима, онда под младошћу можеш подразумевати човеково младалачко доба, будући да демони од самог почетка војују против нас.
(2) Не надјачаше ме. Блажени Теодорит каже: “ Ови стихови се, у суштини, односе на нови народ, који је поднео многе непријатељске нападе, али никад није био побеђен.“ Никита Ститат:“ Давид овим предсказује будуће нападе на Цркву и њену непобедивост… То се никако не може односити на телесни Израиљ, јер је он робовао Египћанима и много пута био поражен од непријатеља, да би га на крају поробили и Вавилоњани, и Македонци, и Римљани. Међутим, Божији Израиљ, који је уистину познао Бога, тј. нови хришћански народ којег изображава Јаков, правилно би могао да каже: Много пута нападаху на ме од младости моје, и не надјачаше ме. Још у његовом првом узрасту, против њега су устали безбројни непријатељи али га нису победили, него су тиме само показали његову несавладивост и сопствену немоћ.“
(3) На леђима мојим радише (чинише зло) грешници, продужише безакоње cвoje. Безбожни и зли народи, који су опкољавали Јерусалим, чинили су зло на леђима мојим, односно, нису нас нападали само спреда и отворено, него и „иза леђа“ и тајно.
(4) Господ праведни. Уистину је Господ праведан, каже, јер је нама, Јеврејима, допустио да страдамо зато, да бисмо се поправили и уразумили. Исто тако праведан је и стога, што је казнио наше непријатеље, који су из зависти устајали против нас.
Сасече вратове грешника. Дидим каже: „Сасецајући вратове непослушних, који нису хтели да их приклоне под јарам Христов, праведни Господ то чини у доброј намери како би они одбацили своју окорелост и истрајност у злу и покорили се Господу.“
(5) Нека се постиде и поврате назад сви који мрзе Сион. Ове речи би требало разумети у вези са новим Сионом, односно са хришћанском Црквом.
(6) Нека буду као трава на крову. Нека они, који ненавиде цркву Христову, не буду једноставно као трава, него као трава која расте на крововима. Наиме, ова трава брже вене, суши се и трули, будући да није дубоко укорењена у земљу. Нека, дакле, непријатељи Цркве Христове буду пропадљиви, непостојани и неплодни као ова трава! Настављајући ово поређење, Давид у продужетку описује и сва остала својства ове траве:
Пре него што се истргне, осуши се. Трава на зградама, каже, не може да опстане до доношења својих плодова; она се суши пре тога, јер нема ни дубину ни влагу. Напротив, остале земне траве вену тек кад донесу плод… будући да имају дубок корен пуштен у земљу и, према томе, из ње пију потребну влагу или воду.
(7) Којом не испуни руку своју жетелац. Коров, каже, нико не жали и њиме нико не пуни своје руке, као што обично бива онда, када сабирају остале земне траве.
(8) И не рекоше пролазници: Благослов Господњи на вас, благословисмо вас у Име Господње! Што се тиче траве на домовима, пролазници никада не изговарају благослов и поздрав, као што обично чине пролазећи поред плодних њива, када поздрављају и благосиљају жетеоце. Шта им обично кажу? „Нека на вама, жетеоци, буду благослов и милост Господња! Ми смо вас благословили и поздравили Именом Господњим, призивајући Га да би се кроз Њега умножила ваша жетва.“

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *