НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 110
Алилуја
 
(1) Исповедаћу се Теби, Господе, свим срцем својим. Овај псалам изговара у име апостола, који обзнањују колико је дела Спаситељевих по домостроју и каква су то дела. Поред тога, (апостоли) поучавају нови народ да благодари за своје спасење. Због тога псалам и има натпис: Алилуја. На савету правих и на сабору именовао је народ нове синагоге, за разлику од оне старе која није била права (грч. ουκ ην ευθεια), будући да је срцем свагда била прелешћена.
(2) Велика су дела Господња, испитана у свим вољама Његовим. У синагоги (зборишту, сабору) правих испитане су све воље Божије: наиме, не постоји ниједна дата заповест коју синагога (збориште) правих не би испитало и испунило, јер се збориште (синагога) правих свагда стара да изврши вољу Божију.
(3) И исповедање и величанство дело су Његово.[1] Подразумева дела која је извршио по икономији (домостроју). Нека та дела, будући велика, буду прослављена. И правда Његова остаје у век века. Правдом се назива еванђелска реч, јер она свим људима подједнако нуди спасење.
(4) Милостив је и милосрдан Господ. Раније је кроз Своје пророке обећавао да ће у време домостроја сатворити чуда, и благоволео је да та чуда и испуни. Каква је чуда Он обећао? Зар то нису она, према којима ће тада слепима отварати очи (Ис. 35; 5) и творити и друга знамења? И не само чуда, него и призивање свих народа, које је испунио и речју и делом.
(5) Храну даде онима који Га се боје, тј. духовни Хлеб који је сишао с небеса. Памтиће до века завет Cвoj, тј. завет с Авраамом: У теби ће се благословити cвu народи на земљи (1. Мојс. 18; 18). (6) Моћ дела Својих, тј. збор (сабор) апостола је народу, призваном на веру, огласио моћ дела Христових или сама дела, која свагда твори Својом сопственом силом.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У српском преводу: И слава u величанство дело су Његово, прим. прев.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *