ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј ставрофор Драгољуб Петковић
 
Рођен је 9. новембра 1922. године у Соко Бањи. По завршеној гимназији и музичкој школи уписао се на Музички конзерваторијум у Београду, где га је захватио ратни вихор. Крајем 1941. године, Немци га одводе у Немачку на принудни рад. После рата, попут осталих српских бораца и родољуба, одбија да се врати у комунистичку Југославију и бира трновити али часни изгнанички живот. У Аустралију је дошао 1949. године, а у Аделаиду се настанио током 1955. године. Одмах се уписао у чланство црквене општине, приступио црквеном хору и од 1958. године, био хоровођа и појац у храму, све до свог рукоположења, 7. новембра 1964. године у чин ђакона, и у недељу 8. новембра, у чин јереја, од стране епископа Дионисија (Миливојевића).
По рукоположењу га је епископ Дионисије, 14. јануара 1965. године, поставио на парохију Свете Тројице у Перту. Његовим залагањем тамо је озидана лепа црква.
Потом је по потреби службе био премештен за пароха у Бризбану. На дужност пароха храма светог Саве на Хајндмаршу ступио је 16. јула 1968. године. Његовим трудом, као и осталих парохијана, подигнута је нова црква и сала. На овој парохији је службовао непрекидно до 4. августа 1998. године, када је пензионисан. Протојереј ставрофор Драгољуб Петковић је био познат по томе што је био побожан, миран и скроман свештеник, са пуно љубави за свој народ и Цркву.
Због нарушеног здравственог стања, отац Драгољуб је последњих неколико година провео у старачком дому у Аделаиду. Преселио се код отаца својих 15. новембра 2006. године и сахрањен на гробљу Сентениал Парк, Пасадина (Centenial Park, Passadeena).

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.