ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Светозар Секулић
 
Рођен је 25. јануара 1911. године у Шибенику, где је завршио основну школу и гимназију 1929. године. Богословију је завршио 1932. године на Цетињу. Прва парохија му је била Кањане 1932 – 1934. године, а затим Мокро Поље, од 1934. до 1942. После свирепог убиства пароха шибенског проте Константина Крстановића од стране партизана, од септембра 1943. године налазио се на парохији у Шибенику све до одвођења у заробљенички логор у Немачкој.
Из заробљеничког логора је као први српски свештеник стигао у Аустралију 6. септембра 1948. године у прихватни центар у Батрст, Нови Јужни Велс. Учествује у оснивању Прве црквеношколске опшине Св. Саве у Варивуду 1949. године, а 1952. и 1957. у оснивању црквених опшина Св. Николе у Блектауну и Св. Георгија у Кабрамати.
После избијања раскола, оснива и црквену општину Св. Архиђакона Стефана у Рути Хилу. Био је редовни парох свих ових парохија. Последња парохија му је била, при храму Св. кнеза Лазара у Александрији, Сиднеј.
Прота Светозар Секулић је одликован протојерејским чином 1963. године, а напрсним крстом 1974. године. Вршио је и дужност Архијерејског намесника Епархије аустралијско-новозеландске. Са протојерејем Илијом Булованом понео је највећи терет у оснивању и организацији Српске цркве на аустралијском континенту.
Упокојио се у Господу 26. марта 1986. године и сахрањен на гробљу у Пенриту, Сиднеј.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир