ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Ненад Ђурашиновић
 
Рођен је 27. јуна 1953. у Котор Вароши, Босна и Херцеговина. Основну школу је завршио у Окучанима, Славонија, 1968. године, а Богословију Св. Три Јерарха у манастиру Крка, Далмација, 1972. године. Студирао је на Богословском факултету до 1974. године.
Рукоположен је у чин свештеника на Митровдан 1976. године, у Окучанима, и постављен на парохију при храму Преображења Господњег, Доњи Мељани, Епархија славонска. Опслуживао парохије у Вировитици, Борову, Сухопољу и Лисичини. Године 1981. добија канонски отпуст из Епархије славонске за Епархију сремску и бива постављен на парохију при храму Св. Николе у Пачетину, код Вуковара. По потреби службе, октобра 1990, премештен је у Сурдук, код Старе Пазове.
На позив епископа Лонгина дошао је у Аустралију 8. августа 1991. године, а на Никољдан исте године, постављен је на парохију Св. Саве, Еланора, Сиднеј. На овој парохији је служио до 15. септембра 1997. године, да би потом 1998. године, био разрешен дужности и постављен на парохију Св. Наума Охридског у Њу Кастлу, где је опслуживао и мисионарску парохију Сабора Српских Светитеља на Централној Обали, Госфорд – Вајонг, Нови Јужни Велс. Након тога, 2. августа 2005. постављен је за привременог пароха храма Св. Николе у Блектауну, Сиднеј.
Унапређен је у чин протојереја 1995. године, а епископ Милутин (Кнежевић) га је одликовао правом ношења напрсног крста и звањем ставрофора на дан Велике Госпојине 28. августа 2006.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир