ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Ненад Ђурашиновић
 
Рођен је 27. јуна 1953. у Котор Вароши, Босна и Херцеговина. Основну школу је завршио у Окучанима, Славонија, 1968. године, а Богословију Св. Три Јерарха у манастиру Крка, Далмација, 1972. године. Студирао је на Богословском факултету до 1974. године.
Рукоположен је у чин свештеника на Митровдан 1976. године, у Окучанима, и постављен на парохију при храму Преображења Господњег, Доњи Мељани, Епархија славонска. Опслуживао парохије у Вировитици, Борову, Сухопољу и Лисичини. Године 1981. добија канонски отпуст из Епархије славонске за Епархију сремску и бива постављен на парохију при храму Св. Николе у Пачетину, код Вуковара. По потреби службе, октобра 1990, премештен је у Сурдук, код Старе Пазове.
На позив епископа Лонгина дошао је у Аустралију 8. августа 1991. године, а на Никољдан исте године, постављен је на парохију Св. Саве, Еланора, Сиднеј. На овој парохији је служио до 15. септембра 1997. године, да би потом 1998. године, био разрешен дужности и постављен на парохију Св. Наума Охридског у Њу Кастлу, где је опслуживао и мисионарску парохију Сабора Српских Светитеља на Централној Обали, Госфорд – Вајонг, Нови Јужни Велс. Након тога, 2. августа 2005. постављен је за привременог пароха храма Св. Николе у Блектауну, Сиднеј.
Унапређен је у чин протојереја 1995. године, а епископ Милутин (Кнежевић) га је одликовао правом ношења напрсног крста и звањем ставрофора на дан Велике Госпојине 28. августа 2006.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.