ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић
 
Рођен је 30. априла 1937. године у селу Доња Трешњевица, општина Топола, Опленац, где је завршио основну школу. У Аустралију долази 1969. године и узима активног учешћа у црквеном и парохијском животу парохије у Флемингтону.
Након завршене богословије, у чин ђакона га је рукоположио Митрополит новограчанички Иринеј, у храму Св. Георгија у Кабрамати, Сиднеј, 1. фебруара 1987. године. У чин јереја рукоположен је од епископа Петра, на дан Св. апостола Петра и Павла, 12. јула 1987. године, у истом храму. Потом је 12. децембра 1987. године постављен за пароха при храму Св. Николе у Ђилонгу, Викторија, где је остао до октобра 1996. године. За то време, опслуживао је, по око две године, и парохије: Св. Георгија у Ст. Албансу и Св. Стефана Дечанског у Френкстону, Мелбурн. Одликован је чином протојереја на Божић, 7. јануара 1994. године од блаженопочившег епископа Василија (Веиновића).
На парохију Св. Наума Охридског у Њукастлу постављен је 24. октобра 1996. године од епископа Саве (Јурића), да би га потом епископ Никанор поставио 19. децембра 1999. године, на парохију Св. Саве у Флемингтону, Сиднеј, где служи и данас.
Одликован је 2004. године правом ношења напрсног крста, од епископа Милутина (Кнежевића).

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир