ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић
 
Рођен је 30. априла 1937. године у селу Доња Трешњевица, општина Топола, Опленац, где је завршио основну школу. У Аустралију долази 1969. године и узима активног учешћа у црквеном и парохијском животу парохије у Флемингтону.
Након завршене богословије, у чин ђакона га је рукоположио Митрополит новограчанички Иринеј, у храму Св. Георгија у Кабрамати, Сиднеј, 1. фебруара 1987. године. У чин јереја рукоположен је од епископа Петра, на дан Св. апостола Петра и Павла, 12. јула 1987. године, у истом храму. Потом је 12. децембра 1987. године постављен за пароха при храму Св. Николе у Ђилонгу, Викторија, где је остао до октобра 1996. године. За то време, опслуживао је, по око две године, и парохије: Св. Георгија у Ст. Албансу и Св. Стефана Дечанског у Френкстону, Мелбурн. Одликован је чином протојереја на Божић, 7. јануара 1994. године од блаженопочившег епископа Василија (Веиновића).
На парохију Св. Наума Охридског у Њукастлу постављен је 24. октобра 1996. године од епископа Саве (Јурића), да би га потом епископ Никанор поставио 19. децембра 1999. године, на парохију Св. Саве у Флемингтону, Сиднеј, где служи и данас.
Одликован је 2004. године правом ношења напрсног крста, од епископа Милутина (Кнежевића).

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.