ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Србољуб Милетић
 
Рођен је 14. новембра 1953. у Крушевцу, од оца Милуна Милетића, професора богословије у Призрену и мајке Оливере рођ. Аврамовић, хемичара. Након основне школе завршио је петоразредну Богословију Св. Ћирила и Методија у Призрену и потом дипломирао на Богословском факултету Српске цркве у Београду, 1982. године.
Србољуб Милетић се преселио у Аустралију 1. јануара 1983. године и одмах укључио у живот и рад Српске цркве на овом континенту. Био је подпредседник епархијске организације Српско православно удружење Св. Сава, у Сиднеју. Предавао је српски језик и веронауку деци и омладини у готово свим црквеним општинама у Сиднеју, у јурисдикцији Епархије аустралијско-новозеландске, као и у појединим националним организацијама, 1983-1991. За потребе ових школа је саставио три уџбеника српског језика, одобрена од стране Државног одсека за просвету, штампана у издању Удружења Св. Сава, као и један уџбеник из веронауке.
Био је дугогодишњи сарадник државног СБС радио програма на српском језику у Сиднеју, за прилоге из православне вере, историје и културе. Главни уредник Српског православног радио програма Удружења Св. Сава, првог етничког програма на радију 2СЕР ФМ у Сиднеју (од 1986-1988).
Србољуб Милетић је више година водио запажене трибине о вери за омладину и старије, организовао је семинаре омладине (1984-1994), на којима се окупљало по неколико стотина младих Срба из целе Аустралије. Као резултат тога, многи су се обратили вери и постали активни у Цркви. Предавања са ових семинара је издао у књизи “Религија и нација”.
Организовао је у Аустралији прославу 600-годишњице Косовске битке, у склопу које и сликарску изложбу аутора Миодрага Тодоровића – Рубљова. Тим поводом је издао књигу “Косовски зборник” на српском и енглеском језику.
Преводио је чланке и књиге са енглеског и руског језика. Аутор многих чланака и есеја из области теологије, историје, културе и црквеног живота, штампаних у Аустралији (Светосавље, Светосавски весник, Српски глас и Светски српски глас, Новости, Дуга, Српска слога), у Америци и Канади (Источник, Светосавље), као и у разним листовима у Отаџбини (Православље, Светигора, Хришћанска мисао, Гласник-службени лист СПЦ, Теолошки погледи, Богословље, Геополитика, Интервју, Дабар – Епархије дабробосанске). Његови радови су такође, превођени и објављивани на енглеском и руском језику.
Отац Србољуб је био главни уредник епархијског листа Светосавље (1990-2000), а сада је уредник Светосавског весника, заједничког листа за обе Епархије у Аустралији. Издавао је парохијски билтен Парохија (1995-2004).
Био је гостујући предавач на студијама српског језика на Меквори Универзитету у Сиднеју, где је такође, током 80-тих година, учествовао у раду Фондације за Српске студије. Држао је предавања и реферате на семинарима омладине, на симпозијуму теолога у Београду, на братским састанцима и семинарима свештенства обе епархије у Аустралији и Новом Зеланду.
Актом епископа Лонгина, септембра 1990. постављен је за првог сталног секретара Епархије аустралијско-новозеландске, са седиштем у Мелбурну. На том положају је унапредио епархијску администрацију, радио на црквеној организацији и поретку, као и на црквеном јединству СПЦ које је у то време, након раскола у Српској цркви у дијаспори, почињало да оживљује. Маја 1994. године је постављен за члана Мисијског одбора при Светом архијерејском синоду.
Оженио се Татјаном (рођ. Баћин) 30. јануара 1994. и рукоположен од стране епископа Луке (Ковачевића) у чин ђакона 13. новембра 1994, а у чин презвитера 27. новембра 1994.
Епископ аустралијско-новозеландски Лука је 1. децембра 1994. поставио оца Србољуба Милетића за привременог пароха и старешину храма Св. архиђакона Стефана у Рути Хилу, Сиднеј, са задатком да нормализује стање у тој црквено-школској општини, која је пролазила кроз дубоку кризу и поделе.
Осим парохијских дужности и задатака, Епархијски управни одбор је, на својој седници од 10. фебруара 1995. године, ставио у дужност оцу Србољубу да испита потребу и могућност оснивања приватне школе у Сиднеју. Након више година рада и настојања, отац Србољуб је успео да половином 1999. године формира Одбор Српског православног колеџа Св. Сава у Сиднеју.
Он је 7. августа 1999. године доставио предлог правила Колеџа, као и списак чланова Одбора, на одобрење ЕУО. Тиме је почела реализација овог давно жељеног пројекта, у чијем Одбору се отац Србољуб налази и данас.
Као истакнути свештеник, отац Србољуб Милетић је члан више епархијских тела и органа. Био је дугогодишњи духовник и један од оснивача Братства Св. владике Николаја, које је у протекле две деценије стипендирало преко 200 студената и ученика богословија.
Био је администратор и привремени парох Прве српске православне црквене општине Св. Сава, Мона Вејл (1998-2004), где је као представник Епархије, успешно водио судски спор (1998-2003) пред Врховним судом НЈВ, уз помоћ верних чланова ове парохије, која је пролазила кроз, вероватно, до сада најтежи период свога постојања.
Отац Србољуб је уредник интернет презентације и форума Сетосавље, где редовно одговара у рубрици Питање пастиру.
За успешан и одговоран рад у Епархији аустралијско-новозеландској, епископ Никанор је оца Србољуба Милетића унапредио у чин протојереја 27. јула 2003. године.
За дугогодишњи рад на пољу просвете и културе, Културно-просветна заједница Србије је протојереју Србољубу Милетићу доделила Златну значку 2005. године.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир