ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Србољуб Милетић
 
Рођен је 14. новембра 1953. у Крушевцу, од оца Милуна Милетића, професора богословије у Призрену и мајке Оливере рођ. Аврамовић, хемичара. Након основне школе завршио је петоразредну Богословију Св. Ћирила и Методија у Призрену и потом дипломирао на Богословском факултету Српске цркве у Београду, 1982. године.
Србољуб Милетић се преселио у Аустралију 1. јануара 1983. године и одмах укључио у живот и рад Српске цркве на овом континенту. Био је подпредседник епархијске организације Српско православно удружење Св. Сава, у Сиднеју. Предавао је српски језик и веронауку деци и омладини у готово свим црквеним општинама у Сиднеју, у јурисдикцији Епархије аустралијско-новозеландске, као и у појединим националним организацијама, 1983-1991. За потребе ових школа је саставио три уџбеника српског језика, одобрена од стране Државног одсека за просвету, штампана у издању Удружења Св. Сава, као и један уџбеник из веронауке.
Био је дугогодишњи сарадник државног СБС радио програма на српском језику у Сиднеју, за прилоге из православне вере, историје и културе. Главни уредник Српског православног радио програма Удружења Св. Сава, првог етничког програма на радију 2СЕР ФМ у Сиднеју (од 1986-1988).
Србољуб Милетић је више година водио запажене трибине о вери за омладину и старије, организовао је семинаре омладине (1984-1994), на којима се окупљало по неколико стотина младих Срба из целе Аустралије. Као резултат тога, многи су се обратили вери и постали активни у Цркви. Предавања са ових семинара је издао у књизи „Религија и нација“.
Организовао је у Аустралији прославу 600-годишњице Косовске битке, у склопу које и сликарску изложбу аутора Миодрага Тодоровића – Рубљова. Тим поводом је издао књигу „Косовски зборник“ на српском и енглеском језику.
Преводио је чланке и књиге са енглеског и руског језика. Аутор многих чланака и есеја из области теологије, историје, културе и црквеног живота, штампаних у Аустралији (Светосавље, Светосавски весник, Српски глас и Светски српски глас, Новости, Дуга, Српска слога), у Америци и Канади (Источник, Светосавље), као и у разним листовима у Отаџбини (Православље, Светигора, Хришћанска мисао, Гласник-службени лист СПЦ, Теолошки погледи, Богословље, Геополитика, Интервју, Дабар – Епархије дабробосанске). Његови радови су такође, превођени и објављивани на енглеском и руском језику.
Отац Србољуб је био главни уредник епархијског листа Светосавље (1990-2000), а сада је уредник Светосавског весника, заједничког листа за обе Епархије у Аустралији. Издавао је парохијски билтен Парохија (1995-2004).
Био је гостујући предавач на студијама српског језика на Меквори Универзитету у Сиднеју, где је такође, током 80-тих година, учествовао у раду Фондације за Српске студије. Држао је предавања и реферате на семинарима омладине, на симпозијуму теолога у Београду, на братским састанцима и семинарима свештенства обе епархије у Аустралији и Новом Зеланду.
Актом епископа Лонгина, септембра 1990. постављен је за првог сталног секретара Епархије аустралијско-новозеландске, са седиштем у Мелбурну. На том положају је унапредио епархијску администрацију, радио на црквеној организацији и поретку, као и на црквеном јединству СПЦ које је у то време, након раскола у Српској цркви у дијаспори, почињало да оживљује. Маја 1994. године је постављен за члана Мисијског одбора при Светом архијерејском синоду.
Оженио се Татјаном (рођ. Баћин) 30. јануара 1994. и рукоположен од стране епископа Луке (Ковачевића) у чин ђакона 13. новембра 1994, а у чин презвитера 27. новембра 1994.
Епископ аустралијско-новозеландски Лука је 1. децембра 1994. поставио оца Србољуба Милетића за привременог пароха и старешину храма Св. архиђакона Стефана у Рути Хилу, Сиднеј, са задатком да нормализује стање у тој црквено-школској општини, која је пролазила кроз дубоку кризу и поделе.
Осим парохијских дужности и задатака, Епархијски управни одбор је, на својој седници од 10. фебруара 1995. године, ставио у дужност оцу Србољубу да испита потребу и могућност оснивања приватне школе у Сиднеју. Након више година рада и настојања, отац Србољуб је успео да половином 1999. године формира Одбор Српског православног колеџа Св. Сава у Сиднеју.
Он је 7. августа 1999. године доставио предлог правила Колеџа, као и списак чланова Одбора, на одобрење ЕУО. Тиме је почела реализација овог давно жељеног пројекта, у чијем Одбору се отац Србољуб налази и данас.
Као истакнути свештеник, отац Србољуб Милетић је члан више епархијских тела и органа. Био је дугогодишњи духовник и један од оснивача Братства Св. владике Николаја, које је у протекле две деценије стипендирало преко 200 студената и ученика богословија.
Био је администратор и привремени парох Прве српске православне црквене општине Св. Сава, Мона Вејл (1998-2004), где је као представник Епархије, успешно водио судски спор (1998-2003) пред Врховним судом НЈВ, уз помоћ верних чланова ове парохије, која је пролазила кроз, вероватно, до сада најтежи период свога постојања.
Отац Србољуб је уредник интернет презентације и форума Сетосавље, где редовно одговара у рубрици Питање пастиру.
За успешан и одговоран рад у Епархији аустралијско-новозеландској, епископ Никанор је оца Србољуба Милетића унапредио у чин протојереја 27. јула 2003. године.
За дугогодишњи рад на пољу просвете и културе, Културно-просветна заједница Србије је протојереју Србољубу Милетићу доделила Златну значку 2005. године.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.