ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНО-ШКОЛСКА ОПШТИНА
СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ,
БРОУДМЕДОУ, НОВИ ЈУЖНИ ВЕЛС
38 Gosford Road, Broadmeadow, NSW
 
Почетком педесетих година Срби, настањени у Њукастлу и околини, образовали су одбор који се бринуо о верским обредима, свечаностима и националним празницима. Осећајући потребу за организовањем црквеног и верског живота овај одбор је на Видовдан, 28. јуна 1959. године, сазвао све Србе на заједнички договор. Председавајући Петар Берић је објаснио потребу оснивања црквене општине. За њим је богослов Живко Поповић говорио о улози Српске цркве и њеном значају за очување српства кроз векове. Предлог је тада усвојен. Основана је црквено школска општина и посвећена св. Науму Охридском.[1]
По овлашћењу Патријарха, архијерејски заменик прота Булован је својим актом 127/59 одобрио оснивање, известивши црквени одбор да је њихову црквену општину регистровао код надлежних власти. За првог пароха новоосноване парохије поставио је Живка Поповића, који је рукоположен 9. октобра 1959. године. Јереј Поповић је служио сваке друге недеље у изнајмљеном англиканском храму Ст. Јамес, Цхурцх оф Енгланд.
Уз помоћ прилога Томе Петровића, који је поклонио 1,000 фунти, купљен је, 19. марта 1962. године, плац за храм и црквени дом на адреси 386 Gosford Rd. Broadmedow, за 2,347. фунти. Радови на подизању цркве били су накратко заустављени настанком раскола 1963. године. На годишњој скупштни 7. јула 1963. године, којом је председавао Вукосав Радовић, црквено-школска општина се већином гласова ставила под управу Епархије америчко-кандске. Тада је скупштина сачинила резолуцију, коју је упутила епископу Дионисију и широј српској јавности.
Темеље цркве је осветио и у њих положио повељу о оснивању, епископ Дионисије, приликом своје посете, 7. јула 1964. године. Саслуживали су архимандрит Димитрије (Балаћ) и отац Живко Поповић. Новац за изградњу цркве је позајмљен од банке, а дуг је отплатило 26 чланова црквене општине за годину дана. Када је храм завршен, постављена је мермерна плоча са именима оснивача и приложника. Осветио га је 7. јула 1968. године епископ Димитрије (Балаћ), у присуству делегата из других цркава, кола сестара, националних организација, представника англиканске цркве и општине Њукастл, а уз појање црквеног хора из Кабрамате. Кумови новосаграђене цркве су били Жика Стевановић и Петар Берић.
Темеље црквене сале је осветио епископ Петар 2. јула 1978. године, уз саслужење протојереја Тедора Михаљука и ђакона Драгана Јоцковића. Сала је завршена и освећена 20. јануара 1980. године. Осветио је епископ Петар, а кум је био Вукосав Шћепановић. На њој је постављена мермерна плоча са именима приложника. Данас, ова црквена општина има леп храм, парохијску кућу у којој станује свештеник, и црквену салу.
 

Црква Св. Наума Охридског, Њукастел.

Принц Андреј, у пратњи епископа Петра, посетио је, 27. новембра 1979. године Црквену општину Св. Наума Охридског. Том приликом је представник краљевске куће Карађорђевића био одушевљено дочекан од стране чланова и парохијана.
Од оснивања ове парохије и црквене општине, у њој су служили свештеници: Живко Поповић, Јован Лупиш, Теодор Михаљук, Растко Нинковић, Данило Милинковић, Михаило Мешерски, Владислав Ђорђевић, Ненад Ђурашиновић, Драган Сарачевић и Милић Ракић.
При овој цркви постоји Коло српских сестара “Мајка Југовића” које дугогодишњим вредним радом доприноси напретку цркве и парохије. Недељна школа и фолклорна група “Шумадија” су повремено радиле, а црква поседује и библиотеку, о којој се старао Воја Марковић.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Црквени одбор су сачињавали: председник Петар Берић, заменик Александар Стефанов, секретар Станимир Андријанић, заменик секр. Благоје Јованетић и благајник Благоје Младеновић. Надзорни одбор су сачињавали: Вукосав Радовић, Нада Младеновић и Лазар Мрдаковић. Тутори: Тома Ламберт и Недељко Вучетић. Приређивачки одбор: Родољуб Илић, Миодраг Павловић, Петар Трпеловски и Борис Зулумовић.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир