ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Јереј САША СТОЈАНОВИЋ
 
Рођен је 29. августа 1978. године у Осијеку, од оца Бранислава и мајке Наде (рођ. Дрезгић). До своје 13. године живео је са родитељима и братом Синишом у родном Осијеку, где је похађао основну школу. Услед ратне стихије 1991. године, са породицом напушта Осијек и одлази у Београд, а затим у село Вранић код Београда, где наставља основно образовање.
Пошто су његови родитељи, октобра месеца 1991. године, отишли на ратиште у Источну Славонију, а брат на редовно одслужење војног рока, остаје у селу Вранић са дедом Миланом, који је водио бригу о њему све до фебруара 1992. године, када одлази код родитеља у ослобођену Републику Српску Крајину, у село Аљмаш. У суседном селу Даљу, наставља своје основно образовање, где 1993. завршава основну школу. Пошто се већ одлучио да свој живот посвети свештеничком позиву, септембра месеца 1993. године уписује Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима.
Услед пада Републике Српске Крајине, 1995. године, његова породица одлучује да се исели у Аустралију. Исте године, у новембру месецу, долази у Аделаид, Јужна Аустралија. Потом се, уз велику помоћ покојне Јелене Милетић-Ђорић-Калабић, фебруара месеца 1996. враћа у Сремске Карловце и наставља прекинуто школовање. Богословију је завршио 1998. године, са одличним успехом.
Богословски факултет СПЦ уписује септембра 2000. године. У међувремену, 2002. године склапа брак са Биљаном Марковић, а наредне, 2003. године, долазе у Аделаид, Аустралија.
У чин ђакона је рукоположен 7. августа 2004. године, у храму Св. Саве на Хајндмашу у Аделаиду. На дан Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2004. године, у манастиру Св. Саве код Канбере, рукоположен је у чин јереја. Оба рукоположења је обавио Епископ аустралијско-новозелански Милутин, који га је, 8. септембра 2004. године, поставио за другог пароха при храму Св. Саве у Перту, Западна Аустралија.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир