ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНОШКОЛСКА ОПШТИНА СВ. САВА,
ХАЈНДМАРШ, ЈУЖНА АУСТРАЛИЈА
1-3 Mary Street, Hindmarsh SA
 
Као што смо већ поменули, у православној српској заједници у Аделаиду су се неколико година сукобљавала опречна мишљења да ли зидати нову цркву или откупити стари храм конгрегистичке заједнице. Овај спор је изазвао поделу међу члановима црквене општине и парохије. Било је покушаја да две стране дођу до решења, али без успеха. Стари конгрегистички храм је ипак купљен током 1958. године, док су плацеви купљени око годину дана раније, почетком 1957.
У том периоду постављен је и нови парох, Милан Радојевић, који је покушао да помири и састави завађене стране, али је и он доживео неуспех. Остао је кратко време и потом напустио Аделаид.
Помоћ је на крају, затражена од правних лица. Судском одлуком из 1961. године, несугласице су решене тако да група која жели да зида цркву добије два плаца на Порт Роуду, а група која је за куповину, да добије стару цркву у Хајндмаршу. Тако је свако добио оно што је желео, али су и размимоилажења између две групе из првобитне црквене општине, постала већа.
Изгледа као да је у току овог спора група, која је желела да откупи стару цркву у Хајндмаршу, 1960. године затражила и добила пријем у Америчко-канадску епархију, од епископа Дионисија. “Одмах по повратку Америчко-канадској епархији 1960. године, формирана је, при црквеној општини, женска секција Српска мајка, која је имала улогу данашњег Кола српских сестара.”[1] – каже се у Споменици ове црквене општине.
Након вести о суспендовању епископа Дионисија, сазвана је ванредна скупштина, која је једногласно донела одлуку “…да се стави директно под јурисдикцију америчко-канадског епископа Дионисија.”[2] Одбор за резолуцију је 10. јуна 1963. године, објавио текст у коме се каже: “Да је ова општина још пре три године прозрела намере Патријаршије у Београду и одбила да сарађује, било са њом директно, или преко њених представника у Аустралији.”[3] “Исте, 1960. године, ова општина је била примљена поново под јурисдикцију Америчко-канадске епархије и Њ. Пр. епископа Дионисија.”[4]
Епископ Дионисије је посетио ову црквену општину 3-9. новембра 1964. године и том приликом рукоположио њеног будућег свештеника Драгољуба Петковића. Током исте године, купљено је земљиште у Меилору (Mailore), које је потом освећено 29. новембра 1965. На њему је касније сазидан дом и кућа. Имање се употребљава за излете.

Црква Св. Саве, Хајндмарш-Аделаид

Почетком седамдесетих година, стара и дотрајала црква у Хајднмаршу је срушена, да би се на истом месту изградио храм посвећен Светом Сави. Градња је трајала од 1974. до 1976. године. Храм и малу салу је осветио епископ Димитрије, уз саслужење месног пароха Драгољуба Петковића, 17. октобра 1976.
Иконостас од храстовине је 1976. године израдио Благоје Јовановић, у Аделаиду. Иконе за њега је осликао Перо Баждаревски, такође из Аделаида. Како су ове иконе биле врло скромне израде, оне су 2003. године замењене новим иконама, које је израдио Милорад Цветковић, иконописац из Ниша. Храм Светог Саве на Хајндмаршу за сада нема фреске.
Свештеници Милан Радојевић и потом Илија Николајенко, служили су извесно краће време Богу и верном народу у овој црквеној општини, али је, као што смо рекли, бивши јеромонах Георгије Ђонлић ипак остао да 1964. године, када га је заменио протојереј Живко Поповић, до маја 1969. године. У време службовања протојереја Живка Поповића, маја 1966. године, основано је при овој црквеној општини Коло српских сестара Краљица Марија. Оснивач Кола је била Зорка Поповић, супруга свештеника. Слава Кола српских сестара је Успеније Пресвете Богородице.
Социјални клуб при овој цркви је основан 1964. године, а каснијих година и Удружење српских пензионера Хајндмарш. При црквеној општини основано је и хуманитарно друштво Самопомоћ, које је касније прерасло у самосталну организацију под називом Српско добротворно удружење (Serbian Welfare Association).
Протојереј Драгољуб Петковић је ступио на дужност августа месеца 1969. године. Службовао је, без прекида, до 4. августа 1998. године, када је пензионисан. Њега је 1998. године заменио протејереј Славко Кашиковић, који је до данас парох на Хајндмаршу.
Парохијски дом је купљен 1998. године, пошто је претходно продан стари парохијски дом, у коме није становао ниједан свештеник. Црквена општина поседује две сале: мања је саграђена 1976. године, а велика црквена сала је изграђена 1986. године.
Од оснивања црквене општине и парохије у Аделаиду, било је више покушаја да заживи недељна школа за српски језик и веронауку. Школа је током педесетих година радила повремено, да би поново била организована 1966. године. Први учитељ недељне школе при овој парохији био је Рака Стојановић. Од тог времена до данас, деца овде уче да пишу и читају ћирилицу и стичу основна знања из српске историје, веронауке и других области. Просечан број ђака није увек исти и креће се 30-50 деце. Фолклорна група Равна Гора окупља у своје три групе око шездесеторо деце, што је за ову црквену општину успех и велико богатство.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Споменица Слободне српске православне цркве Св. Сава, Хајндмарш, Аделаиде, 1989, стр. 59.
 2. Исто, стр. 50.
 3. Исто, стр. 76.
 4. Исто, стр. 59.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир