ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Архимандрит ТОМА (Казић)
 
Рођен је у Гери, Индијана, 1943. године, од оца Френка и мајке Софије, рођене Џакула. Одрастао је поред храма Светог Саве у Гери, где је крштен, а касније је постао управник и учитељ црквене школе при истом храму.
Факултетско образовање је стекао на Индијана универзитету 1968. године, а 1975. године завршио је магистарске студије на Академији Светог Владимира у Њујорку. Након завршених студија, радио је за The Orthodox Christian Education Commission,, као издавач школског прибора. На овај положај отац Тома је дошао после госпође Софије Коломзин, прве жене педагога у Америчкој православној цркви и уредника првог православног часописа за децу “Your Life “. У белешкама госпође Коломзин налазило се и следеће: “Тома Казић, парохијанин цркве, био је мој сарадник, који ме је инспирисао. Међу свим људима са којима сам радила током ових година, Тома је био тај који је највише разумео шта ми радимо и шта хоћемо да постигнемо радећи са децом. Ја имам велику наду на његов рад у будућности”.
Митрополит Иринеј (Ковачевић) 14. фебруара 1982. године у храму Св. Георгија у Источном Чикагу, рукоположио је Тому Казића у чин јерођакона. Након рукоположења, исте године у марту месецу, отац Тома одлази у Аустралију и ставља се под омофор епископа Слободне српске цркве, Петра (Банкеровића). Епископ Петар је 1983. године, на празник Ваведење рукоположио јерођакона Тому у чин јеромонаха.
У Аустралији је отац Тома остао на служби десет година. Био је један од најближих сарадника епископу Петру, са којим је организовао први дечји камп при манастиру Светог Саве, уз свесрдну сарадњу Савеза кола српских сестара.
У манастиру Светог Саве је отворио књижару, издавао Епархијски календар, уређивао Весник, часопис Епархије, као и друга издања: Косово – Видовдан и Журнал за омладину. Уредио је са групом сарадника књигу “Срби у Аустралији, Историјат и развој Слободне Српске Православне цркве, Епархије за Аустралију и Нови Зеланд” 1989. године, и “Срби у Аустралији: Историјат изградње манастира Светог Саве-Каленић”, 1992. године.
Рад оца Томе на црквено-просветним и другим црквеним пословима у Аустралији је био веома запажен, због чега је унапређен у свештене чинове. У децембру 1985. године био је унапређен у достојанство синђела, а у децембру 1988. године у чин игумана. На дан освећења манастира Светог Саве, нови Каленић, унапређен је у достојанство игумана са правом ношења напрсног крста.
У току 1992. године, игуман Тома се вратио у Америку, у манастир Успења Пресвете Богородице-Нова Грачаница, Грејс Лејк. И овде је отац Тома покренуо живу црквено-просветну и издавачку активност.
Митрополит Иринеј је именовао игумана Тому за уредника Обсервера, гласила Епархије, а владика Лонгин, га је наименовао за директора за религиозно образовање за Епархију америчко-канадску, Нова Грачаница. Године 1993. покренуо је и почео да уређује дечији магазин “Little Falcons “.
Библиографија и рад оца Томе су богати и обимни. Годинама је писао и штампао чланке за неколико православних издања укључујући и Concern Upbeat, including Church Educator, and the Orthodox Educator.
Његов чланак о аустралијском религиозном кампу изашао је у књизи о дечијем кампу “Детские лагерја” у Русији.
Поред свих дужности, отац Тома је од 2000. године званично постављен за секретара за енглески језик при Епархији америчко-канадској.
За његов трудољубиви рад и његово предано служење својој Цркви, Епископ америчко-канадски, Новограчаничке митрополије Лонгин, на Божић 2000. године унапредио га је у чин архимандрита.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир