ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Мирослав Хаџи Поповић
 
Рођен је 15. априла 1948. године у селу Чечина, општина Ивањица, где завршава основну школу. Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима је завршио 1970. године. Након тога је рукоположен и постављен на парохију при манастиру Градац, код Рашке.
У Аустралију стиже 1974. године. Као надлежни Архијереј, епископ Николај (Мрђа) га прима у своју јурисдикцију и поставља на парохију Св. Јована Крститеља у Дапто-у, Волонгонг. Од маја 1978. до јула 1980. године служи у парохији св. Стефана у Рути Хилу, Сиднеј. Путовао у Свету Земљу 1979. године. На парохију при храму Св. Саве у Канбери прелази 1980. године и ту започиње изградњу новог храма који је освећен 1983. године.
Због заслуга на пољу црквене мисије одликован је чином протојереја 1984. године. Након тога, 1985. године је постављен на парохију Св. Саве на Еланори (Варивуд – Мона Вејл), да би наредне, 1986. године прешао на парохију Свете Тројице у Брансвику, Мелбурн, где и данас служи. Одликован је правом ношења напрсног крста 1994. године. Дужност епархијског секретара обавља од 1994. године до данас.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир