ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
МЕТОХ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ,
ИНГЛВУД, ЈУЖНА АУСТРАЛИЈА
Lot 2 Chapman Road, Inglewood, SA
 
Залагањем пароха, протојереја Милорада Јовчића, председника и појединих чланова управе црквене општине Св. Саве из Порт улице у Аделаиду, недалеко од града, у четврти Инглвуд, купљено је 26. априла 1994. године, имање од 16,4 хектара. На предлог пароха Јовчића и црквеног одбора, епископ Лука је, новембра 1998. године, дао благослов да се на овом имању оснује скит манастира Св. Саве у Илејну.
Следеће године, такође на предлог пароха Јовчића, по благослову епископа Луке, скит је проглашен метохом манастира Св. Саве у Илејну а о њему је водио бригу искушеник Љубиша Михајловић до доласка игуманије Анастасије (Симеоновић) и искушеника Бобана Николића из Србије 19. јуна 2001. године.
Трудом протојереја Милорада Јовчића и парохијана црквене општине Св. Сава из Вудвил Парка, изграђени су 2000. године, у овом метоху конак и капела, која је тада снабдевена потребним књигама и утварима. На имању је посађено 760 маслина и 400 стабала трешања и вишања. Осим тога, метох има и 200 оваца.
Искушеник Бобан Николић је замонашен 1. августа 2001. године, добивши име Нектарије. Исте године рукоположен је у чин јерођакона, а потом и у чин јеромонаха, 30. августа 2001. Од тада, монашко правило, дневни круг богослужења са Светом литургијом обављају се свакодневно.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.