ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
МЕТОХ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ,
ИНГЛВУД, ЈУЖНА АУСТРАЛИЈА
Lot 2 Chapman Road, Inglewood, SA
 
Залагањем пароха, протојереја Милорада Јовчића, председника и појединих чланова управе црквене општине Св. Саве из Порт улице у Аделаиду, недалеко од града, у четврти Инглвуд, купљено је 26. априла 1994. године, имање од 16,4 хектара. На предлог пароха Јовчића и црквеног одбора, епископ Лука је, новембра 1998. године, дао благослов да се на овом имању оснује скит манастира Св. Саве у Илејну.
Следеће године, такође на предлог пароха Јовчића, по благослову епископа Луке, скит је проглашен метохом манастира Св. Саве у Илејну а о њему је водио бригу искушеник Љубиша Михајловић до доласка игуманије Анастасије (Симеоновић) и искушеника Бобана Николића из Србије 19. јуна 2001. године.
Трудом протојереја Милорада Јовчића и парохијана црквене општине Св. Сава из Вудвил Парка, изграђени су 2000. године, у овом метоху конак и капела, која је тада снабдевена потребним књигама и утварима. На имању је посађено 760 маслина и 400 стабала трешања и вишања. Осим тога, метох има и 200 оваца.
Искушеник Бобан Николић је замонашен 1. августа 2001. године, добивши име Нектарије. Исте године рукоположен је у чин јерођакона, а потом и у чин јеромонаха, 30. августа 2001. Од тада, монашко правило, дневни круг богослужења са Светом литургијом обављају се свакодневно.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир