ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНО-ШКОЛСКА ОПШТИНА
СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЉ, ВОЛОНГОНГ, НОВИ ЈУЖНИ ВЕЛС
82 Kenny Street, Wollongong, NSW 2500
 
Након поделе и исплате половине вредности имања другој страни, чланови црквене општине и парохијани су наставили рад на духовној и материјалној изградњи своје заједнице. На годишњој скупштини 16. фебруара 1964. године, изабран је нови управни одбор, на челу са председником Миланом Маравићем. У то време, повремене службе су држали: епископ Димитрије и свештеници Божидар Арчон, Славко Нићетин, Родољуб Илић и Живко Поповић, а крајем шездесетих година и Љубомир Вучуровић.
Коло српских сестара Косовка девојка формирано је 23. априла 1967. године, на челу са првом председницом Љиљаном Јовановић.[1] Под покровитељством Кола сестара, недељна школа је почела са радом 1968. године, и трајала је до 1976. када више није било довољног броја ученика. У свим активностима црквене општине, Коло српских сестара је дало значајан допринос. Одржаване су приредбе и прославе, које су биле веома посећене, а приход са њих је омогућивао изградњу цркве.
Храм је основан 17. марта 1973. а осветио га је епископ Димитрије, 10. октобра 1976. године, у присуству великог броја Срба, како из ове парохије, тако и из Сиднеја, и других градова. Такође, није изостала ни помоћ и подршка шире аустралијске заједнице. Звона на овом храму су израдили и поклонили представници челичне индустрије у Волонгонгу, што је причинило посебну радост малој српској заједници, која је овај гест разумела као признање и подршку за њен труд у добром делу изградње цркве.
Након завршетка изградње храма, председник Љубомир Делић је успео да организује фолклорну групу, као и да прошири црквену салу. Реновирану црквену салу 1981. године је осветио епископ Петар.
Након свештеника Илића, почетком осамдесетих година, по први пут ова црквено-школска општина добија свог сталног свештеника, Јована Вукадиновића. Долазак сталног пароха је унео нове снаге за рад у Цркви. Осим тога, велики догађај, током 1984. године, била је и посета принца Андреја Карађорђевића, са епископима Петром, Иринејем и Василијем.
Међутим, већ следеће, 1985. године, дошло је до затегнутих односа међу члановима и нестало је пређашњег елана. Те године је прекинута годишња скупштина, а незадовољни чланови су тражили смену црквеног управног одбора. Затегнутост и неповерење је трајало неколико година, тако да је, на крају, и свештенику забрањено да обавља службу у храму.
Након 1963. године, председници црквене општине су били: Милан Маравић, Драгић Стефановић, Ђура Бабић, Милутин Шућур, Љубомир Михаиловић, Живољуб Лечић и Љубомир Делић.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. 20 година од оснивања Слободне српске православне цркве – Епархије за Аустралију и Нови Зеланд, Српски православни календар за 1984, стр 79.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.