ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНО-ШКОЛСКА ОПШТИНА
СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЉ, ВОЛОНГОНГ, НОВИ ЈУЖНИ ВЕЛС
82 Kenny Street, Wollongong, NSW 2500
 
Након поделе и исплате половине вредности имања другој страни, чланови црквене општине и парохијани су наставили рад на духовној и материјалној изградњи своје заједнице. На годишњој скупштини 16. фебруара 1964. године, изабран је нови управни одбор, на челу са председником Миланом Маравићем. У то време, повремене службе су држали: епископ Димитрије и свештеници Божидар Арчон, Славко Нићетин, Родољуб Илић и Живко Поповић, а крајем шездесетих година и Љубомир Вучуровић.
Коло српских сестара Косовка девојка формирано је 23. априла 1967. године, на челу са првом председницом Љиљаном Јовановић.[1] Под покровитељством Кола сестара, недељна школа је почела са радом 1968. године, и трајала је до 1976. када више није било довољног броја ученика. У свим активностима црквене општине, Коло српских сестара је дало значајан допринос. Одржаване су приредбе и прославе, које су биле веома посећене, а приход са њих је омогућивао изградњу цркве.
Храм је основан 17. марта 1973. а осветио га је епископ Димитрије, 10. октобра 1976. године, у присуству великог броја Срба, како из ове парохије, тако и из Сиднеја, и других градова. Такође, није изостала ни помоћ и подршка шире аустралијске заједнице. Звона на овом храму су израдили и поклонили представници челичне индустрије у Волонгонгу, што је причинило посебну радост малој српској заједници, која је овај гест разумела као признање и подршку за њен труд у добром делу изградње цркве.
Након завршетка изградње храма, председник Љубомир Делић је успео да организује фолклорну групу, као и да прошири црквену салу. Реновирану црквену салу 1981. године је осветио епископ Петар.
Након свештеника Илића, почетком осамдесетих година, по први пут ова црквено-школска општина добија свог сталног свештеника, Јована Вукадиновића. Долазак сталног пароха је унео нове снаге за рад у Цркви. Осим тога, велики догађај, током 1984. године, била је и посета принца Андреја Карађорђевића, са епископима Петром, Иринејем и Василијем.
Међутим, већ следеће, 1985. године, дошло је до затегнутих односа међу члановима и нестало је пређашњег елана. Те године је прекинута годишња скупштина, а незадовољни чланови су тражили смену црквеног управног одбора. Затегнутост и неповерење је трајало неколико година, тако да је, на крају, и свештенику забрањено да обавља службу у храму.
Након 1963. године, председници црквене општине су били: Милан Маравић, Драгић Стефановић, Ђура Бабић, Милутин Шућур, Љубомир Михаиловић, Живољуб Лечић и Љубомир Делић.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. 20 година од оснивања Слободне српске православне цркве – Епархије за Аустралију и Нови Зеланд, Српски православни календар за 1984, стр 79.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир