ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Архимандрит Петар (Радуловић)
 
Потиче из херцеговачке породице Радуловића, из Требињског среза, са платоа Бобани, на планини која се уздиже изнад Попова поља у правцу Дубровника.
Рођен је на Св. Спиридона чудотворца 25. децембра 1967. године у Дубровнику, где је завршио основну школу и гимназију, а потом и Факултет политичких наука. Упоредо је студирао и на Правном факултету Универзитета у Сарајеву, где га затиче рат и распад Југославије. После пада у заробљеништво, у коме је провео две године, прелази у Србију, а потом долази у Аустралију.
На Универзитету Јужне Аустралије, му признају сарајевску диплому и он уписује магистарске студије на катедри Политичких наука на Међународним студијама. Потом, по благослову Епископа Никанора и протојереја-ставрофора Славка Кашиковића, он прекида студије и одлази у Манастир Св. Саве у Илејну, Викторија.
Замонашио га је тадашњи Епископ за Аустралију и Нови Зеланд Никанор (Богуновић), у храму Св. Саве манастира у Илејну, на бденију уочи Лазареве суботе 2000. године. Исте године, у истом храму, 5. маја је рукоположен у чин јерођакона. У чин јеромонаха је рукопложен сутрадан на храмовну славу у парохијском храму у Ст. Албансу, Викторија.
У манастиру Св. Саве је обављао дужности намесника манастира и за то време је, по благослову надлежних Епископа, завршио неколико значајних пројеката. У чин синђела је унапређен од стране Епископа Милутина, приликом доласка дела моштију св. Владике Николаја (Велимировића) у манастир, а у чин протосинђела у Лајтнинг Риџу, на предлог месног пароха протојереја Драгољуба Пантелића.
По властитој молби 2006. године одлази на нову дужност у нововаспостављену Епархију ваљевску, где га је Епископ ваљевски Милутин (Кнежевић) у манастиру Боговађи одликовао чином архимандрита.
Иако причислен братству Св. Владике Николаја у Лелићу, остаје непрестано везан за место свог духовног рождества у ангелском чину, манастир Св. Саве у Илејну, као и за гроб Старца Никанора Хилендарца, у храму Св. Алипија Столпника.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир