ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протонамесник Душан Стефанов
 
Рођен је 1. маја 1958. године, од родитеља Живана и Угринке Стефанов, у месту Плочица, Банат, где је завршио основну школу. Потом је 1975. године уписао Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима.
Епископ шумадијски и администратор Епархије банатске Сава, рукоположио га је у Саборној цркви у Зрењанину 19. октобра 1980. године у свештенички чин, поставивши га за пароха у Ватину, недалеко од Вршца на граници са Румунијом. На овој парохији је остао око две године, обновивши оронули парохијски дом.
Потом је служио као парох у месту Потпорањ, између Вршца и Беле Цркве, где је обновио храм и започео изградњу новог парохијског дома.
У Аустралију је стигао 19. октобра 1984. године и био постављен за пароха при храму Св. Николе у Вејколу, Бризбан. Од 1990. године, био је парох цркве Св. Николе у Рос улици, Вулунгаба, Бризбан, око годину дана. Потом је 1991. премештен на мисионарску парохију Св. Георгија, Лајтнинг Риџ, где је са парохијанима успео да изгради храм и салу. На овој парохији је остао до 1996. Након тога, од 1997. године служи као парох црквене општине Успења Пресвете Богородице на Голд Косту.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир