ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протонамесник Душан Стефанов
 
Рођен је 1. маја 1958. године, од родитеља Живана и Угринке Стефанов, у месту Плочица, Банат, где је завршио основну школу. Потом је 1975. године уписао Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима.
Епископ шумадијски и администратор Епархије банатске Сава, рукоположио га је у Саборној цркви у Зрењанину 19. октобра 1980. године у свештенички чин, поставивши га за пароха у Ватину, недалеко од Вршца на граници са Румунијом. На овој парохији је остао око две године, обновивши оронули парохијски дом.
Потом је служио као парох у месту Потпорањ, између Вршца и Беле Цркве, где је обновио храм и започео изградњу новог парохијског дома.
У Аустралију је стигао 19. октобра 1984. године и био постављен за пароха при храму Св. Николе у Вејколу, Бризбан. Од 1990. године, био је парох цркве Св. Николе у Рос улици, Вулунгаба, Бризбан, око годину дана. Потом је 1991. премештен на мисионарску парохију Св. Георгија, Лајтнинг Риџ, где је са парохијанима успео да изгради храм и салу. На овој парохији је остао до 1996. Након тога, од 1997. године служи као парох црквене општине Успења Пресвете Богородице на Голд Косту.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.