ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
Свештеник Патрик Крли
 
Рођен је 1955. године у породици ирског и шкотског порекла. Одрастао је у римокатоличкој вери. У младости је трагао за истинитом вером и здравом духовношћу. Напустио је римокатолицизам 1982. године и прикључио се англиканској заједници. Студирао је теологију на Богословском колеџу Ридли (Ridley Theological College) у Мелбурну, и потом рукоположен у англиканског свештеника 1991. године. Служио је у епархији за Баларат (Ballarat) у Викторији, у близини манастира Св. Саве у Илејну. Ту се упознао са православљем и крстио 21. септембра 1993, а потом био рукоположен од епископа Луке, октобра 1994. године.
Свештеник Патрик има супругу Мери (Mary) и кћер Катарину (Catherine). Издржава се радећи канцеларијске послове у државној служби.
Благословом епископа Луке, 5. новембра 1994. године, основао је мисионарску парохију Св. Јакова брата Господњег и Св. Јована Шангајског и Сан Францишког, у Баларату (Ballarat), Викторија. Парохија је била активна неколико година али је потом, оснивањем још једне такве парохије на истом подручју и недостатком парохијана, током 2002. године угашена.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир