ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Свештеник Ендрју Брезингтон
 
Ендрју Брезингтон (Andrew Brasington) је рођен 22. децембра 1929. године у месту Паркс, у Новом Јужном Велсу (Parkes, NSW), као четврта генерација Аустралијанаца, чији су се прадедови доселили из Енглеске.
Студирао је теологију на Англиканском колеџу Св. Еванђелисте Јована у Морпету (Anglican Theological College of St. John the Evangelist at Morpeth, NSW). Рукоположен је у Англиканској цркви од бискупа за Армидејл (Bishop of Armidale, NSW) у чин ђакона 1954. и потом свештеника 1955. године.
Био је ректор Англиканске парохије Св. Матеја у Вендури, Викторија (Anglican Parish of St. Mathew, Wendouree, Victoria), од 1971. до 1994. године. У то време је помагао оближњем српском братству новооснованог манастира Св. Сава у Илејну, око превођења и сналажења у административним предметима и аустралијском друштву. Отац Ендрју је такође помагао у отклањању неразумевања православља и неповерења локалне заједнице, што му је помогло да боље упозна православље.
Разочаран удаљавањем Англиканске заједнице од својих историјских основа, од општеприхваћених Канона, Светог Предања и Светог Писма, и постепеним увођењем иновација још од 1960-тих година, отац Ендрју је прешао у Православље.
Крштен је од епископа Луке 14. јуна 1996. године, а потом рукоположен за ђакона 7. јула 1996. и свештеника 20. јула 1996. године, у манастиру Св. Саве у Илејну, од истог Епископа.
Током следеће године, успео је да на свом имању адаптира капелу посвећену Св. Игњатију Антиохијском и Св. Ајдану Линдсфарнском (St. Ignatius of An-tioch and st. Aidan of Lindsfame), коју је епископ Лука осветио 25. фебруара 1997. Овде је окупио мању групу верних, која се углавном састоји од Аустралијанаца који су прешли у православље.
Свештеник Ендрју активно помаже и сведочи православну веру међу Аустралијанцима, на ширем подручју државе Викторије и Новог Јужног Велса.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир