ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић
 
Рођен 14. фебруара 1961. у Бања Луци, од родитеља Милована и Госпаве. Одрастао у месту Бронзани Мајдан код Бања Луке, где је завршио основно образовање.
Потом је завршио богословију у манастиру Крки 1976 – 1981. Венчао се на празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 1984. са Станом рођ. Марјановић, из Кмећана код Бања Луке, са којом има двоје деце: Милицу и Божидара.
Рукоположен је у чин ђакона на дан Св. Димитрија, 8. новемра 1984. од епископа Николаја (Мрђе) при Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику, и постављен за секретара ЕУО Епархије далматинске.
У Београд прелази 1990. године, и бива постављен за ђакона храма Св. Архангела Гаврила и службеника кабинета Патријарха српског. У чин свештеника је рукоположен 21. септембра 1995. и одликован чином протојереја. Долази у Аустралију децембра исте године, за пароха храма Св. Георгија у Кабрамати, Сиднеј, а годину дана касније је постављен за старешину истог храма.
У Епархији аустралијско-новозеландској Новограчаничке митрополије је обављао дужности Архијерејског намесника за Исток, секратара Епархије и секретара Црквеног суда, на којим дужностима се налази до данас. Епископ Милутин (Кнежевић) га је 2005. године одликовао правом ношења напрсног крста.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир