ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић
 
Рођен 14. фебруара 1961. у Бања Луци, од родитеља Милована и Госпаве. Одрастао у месту Бронзани Мајдан код Бања Луке, где је завршио основно образовање.
Потом је завршио богословију у манастиру Крки 1976 – 1981. Венчао се на празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 1984. са Станом рођ. Марјановић, из Кмећана код Бања Луке, са којом има двоје деце: Милицу и Божидара.
Рукоположен је у чин ђакона на дан Св. Димитрија, 8. новемра 1984. од епископа Николаја (Мрђе) при Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику, и постављен за секретара ЕУО Епархије далматинске.
У Београд прелази 1990. године, и бива постављен за ђакона храма Св. Архангела Гаврила и службеника кабинета Патријарха српског. У чин свештеника је рукоположен 21. септембра 1995. и одликован чином протојереја. Долази у Аустралију децембра исте године, за пароха храма Св. Георгија у Кабрамати, Сиднеј, а годину дана касније је постављен за старешину истог храма.
У Епархији аустралијско-новозеландској Новограчаничке митрополије је обављао дужности Архијерејског намесника за Исток, секратара Епархије и секретара Црквеног суда, на којим дужностима се налази до данас. Епископ Милутин (Кнежевић) га је 2005. године одликовао правом ношења напрсног крста.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.