ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј ставрофор Божидар Арчон
 
Рођен 13. октобра 1920 у Цетињу, Црна Гора, од родитеља Бранка Арчона и мајке Босиљке, рођ. Бастаћ. Одрастао на Цетињу, где је завршио основну школу и гимназију. Други светски рат га је затекао као богослова Цетињске богословије.
Током рата је рањен у десну ногу, заробљен од Немаца и интерниран у Клајне Дахау логор код Минхена. Ослобођен 1945. године, живео је у Минхену где се венчао са Стојом рођ. Бановић. Потом је 1949. године дошао у Аустралију.
По доласку је радио на железници и у фабрици гума. Активно учествовао у црквеном животу парохије Св. Саве у Флемингтону. Предавао је српској деци српски језик, веронауку и историју.
Рукоположен је од стране епископа Димитрија (Балаћа) 20. априла 1967. године у чин презвитера, у храму Св. Георгија у Кабрамати и постављен за пароха храма Св. Георгија у Канбери. Потом бива премештен на парохију Св. Николе у Блектауну, а затим за пароха у црквеној општини Св. Георгија у Кабрамати.
Унапређен у чин протојереја од митрополита Иринеја 1. јануара 1977. године, а потом 1997. године у чин протојереја – ставрофора од епископа Саве (Јурића).

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир