ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Недељко Милановић
 
Рођен је 6. марта 1949. од оца Љубомира и мајке Видосаве рођ. Бојић, у Новом Селу, општина Прњавор. Осмогодишњу школу завршио у Поточанима, а затим Богословију Св. Саве у Београду 1971. године.
Венчао се Здравком рођ. Давидовић у Поточанима. Рукоположен, најпре у чин ђакона 7. новембра, а потом у чин јереја 8. новембра 1971. од Епископа бањалучког Андреја (Фрушића) и постављен за пароха при храму Рођења Пресвете Богородице у Босанском Кобашу. Одликован од стране истог Епископа правом ношења црвеног појаса 21. септембра 1972.
По потреби службе 16. августа 1975. премештен на Козарачку парохију, при храму Св. апостола Петра и Павла, где остаје до 16. августа 1983. године. Били су то тешки дани када су свештеници трпели многе притиске и прогоне од стране милитантно атеистичког режима.
По својој молби добија канонски отпуст за Епархију аустралијско-новозеландску, где је постављен на упражњену парохију Св. Саве у Велингтону, Нови Зеланд. Ту је одликован чином протонамесника од стране епископа Весилија (Вадића) 12. маја 1986.
Када је дошло до јединства СПЦ у дијаспори, декретом Епископског савета обе Епархије у Аустралији и Новом Зеланду (епископа Лонгина и Василија), 16. децембра 1992. је постављен за пароха при храму Св. Николе у Вејколу, Бризбан. На овој парохији је доживео многа искушења емигрантског живота и менталитета, у времену када је јединство тек било успостављано, уз много напора да се у пракси међу члановима појединих црквених општина превазиђе преостало неповерење између две јурисдикције. За самопрегоран рад, отац Недељко је тада одликован чином протојереја 28. августа 1993. од стране епископа Василија (Веиновића).
Актом епископа Саве (Јурића) постављен је 16. јула 1995. на парохију при храму Св. Стефана Дечанског у Френкстону, где служи до данас. Указом истог Епископа је постављен и за Архијерејског намесника за Запад, Епархије аустралијско-новозеландске, Митрополије новограчаничке.
На предлог епископа Саве, одликован од Светог архијерејског синода правом ношења напрсног крста 26. јуна 1999.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир