ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
Протојереј Будимир Ђукић
 
Организовању црквеног живота међу Србима Бризбана допринео је њихов парох Будимир Ђукић, који се доселио у Аустралију 30. септембра 1950. године. Живео је и радио на својој фарми банана у Бурингбар-у (Burringbar), у време када су српски свештеници у Аустралији били врло ретки.
Трудио се на духовној и материјалној изградњи црквене општине Св. Никола у Бризбану, а парохијани су знали да цене његов рад. Осим парохијских дужности, био је и члан Црквеног суда и узимао је активног учешћа на састанцима свештенства у Аустралији, због којих је путовао у друге веће градове.
У време раскола у Српској цркви 1963. године, дошло је до поделе и у његовој црквеној општини. Он се определио за останак у јурисдикцији српског Патријарха, због чега је морао да пронађе ново богослужбено место и још једном започне живот парохије. Богослужења су најпре вршена у изнајмљеној англиканској сали Св. Тројица у Вали-ју (Holy Trinity Hall, Valley), а потом, од 1966. године, у руској сали Лотус (Lots Hall). На овој дужности га је затекла изненадна смрт, 30. јануара 1968. године. Протојереј Будимир Ђукић је сахрањен на Сиднејском гробљу Руквуд (Roockwood).

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.