ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
Протојереј Будимир Ђукић
 
Организовању црквеног живота међу Србима Бризбана допринео је њихов парох Будимир Ђукић, који се доселио у Аустралију 30. септембра 1950. године. Живео је и радио на својој фарми банана у Бурингбар-у (Burringbar), у време када су српски свештеници у Аустралији били врло ретки.
Трудио се на духовној и материјалној изградњи црквене општине Св. Никола у Бризбану, а парохијани су знали да цене његов рад. Осим парохијских дужности, био је и члан Црквеног суда и узимао је активног учешћа на састанцима свештенства у Аустралији, због којих је путовао у друге веће градове.
У време раскола у Српској цркви 1963. године, дошло је до поделе и у његовој црквеној општини. Он се определио за останак у јурисдикцији српског Патријарха, због чега је морао да пронађе ново богослужбено место и још једном започне живот парохије. Богослужења су најпре вршена у изнајмљеној англиканској сали Св. Тројица у Вали-ју (Holy Trinity Hall, Valley), а потом, од 1966. године, у руској сали Лотус (Lots Hall). На овој дужности га је затекла изненадна смрт, 30. јануара 1968. године. Протојереј Будимир Ђукић је сахрањен на Сиднејском гробљу Руквуд (Roockwood).

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир