ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор ДРАГАН ВЕЛЕУШИЋ
 
Рођен је на дан Св. Петке 1954. године, у селу Рађићи, Скендер Вакуф, Кнежево на Равној Врховини, од оца Крстана и мајке Млађенке.
Основну школу је завршио у Вишевицама и Живиницама. У септембру 1969. уписао се у богословију Светог Саве у Београду. После завршене богословије ступио је у брак са Винком, рођеном Малешевић и запослио се као службеник Патријаршијског управног одбора у Београду. На празник Богојављење, 1978. године у београдској Саборној цркви рукоположен је у чин ђакона од стране патријараха српског Германа, а на дан храмовне славе Саборног храма у Београду, Светог Архангела Михаила, рукоположен је у чин презвитера и упућен на пастирску службу у парохију Светог Саве у Јоханесбургу, Јужна Африка. Након шест година одлучује да се премести у Америку где, захваљујући тадашњем Администратору Епархије средњезападноамеричке, Епископу шумадијском др Сави, бива постављен за пароха у Галвестону, Тексас. Убрзо, по одлуци епископа Саве, постављен је за секретара Епархије средњезападноамеричке.
Првог јануара 1989. године постављен је за другог пароха при храму Светог Саве у Милвокију.
На парохији у Милвокију отац Драган предузима низ значајних подухвата, међу којима је организовање прве приватне акредитоване школе Српске православне цркве на америчком континенту и постаје њен директор.
Поред свакодневних свештенопастирских обавеза, отац Драган је нашао времена да унапреди своје образовање, како богословско тако и опште. У том правцу је узимао часове на факултетима у Преторији, Јужна Африка, Либертивилу и Милвокију, Сједињене Државе Америке.
Отац Драган још од ђачких дана у Богословији Светог Саве у Београду, испољава од Бога дати дар према књижевном раду. Објавио је три књиге: Чемерница, Равна Врховина и јауци, Вапаји и мољења.
Његове песме, кратке приче и ликовни радови објављени су у многим часописима. У организацији периодичног листа, Наше горе лист од 327 књижевних радова српских писаца из расејања добио је другу, сребрну награду Десанке Максимовић. Учествовао је у књижевној манифестацији Кочићеви дани у Београду и Бањој Луци. Активан је у раду епархијских тела и органа. Биран је за члана Епархијског савета, Управног одбора и епархијског Црквеног суда. Као свештеник при храму Светог Саве у Милвокију врши дужност старешине храма. За све активности које отац Драган испољава на пољу свештенопастирске службе, одликован је највишим одликовањем за свештена лица мирског реда, правом ношења напрсног крста и достојанством протојереја-ставрофора.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир