ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
Протојереј-ставрофор Светозар Ћирић
 
Светозар Ћирић се родио у Крупцу код Пирота, 30. септембра 1909. године, од оца Најдана и мајке Рајне, земљорадника. Богословију је завршио у Битољу и службовао је у неколико парохија Епархије нишке. За време Другог светског рата, због терора и бугарске окупације, побегао је са породицом у Међумурово. Потом се најдуже задржао као парох у Нишкој Бањи, све до пензионисања. За време комунизма је, као и многи други свештеници, искусио тешку руку режима: био је три пута извођен на стрељање, али га је Господ сачувао.
У свим парохијама где је службовао, неуморно се трудио око уређења и унапређења црквеног живота, а нарочито око поправки и живописања храмова. Тако је у Нишкој Бањи украсио прекрасним фрескама храм Св. Илије.
Дочекавши заслужену пензију, а будући да су му син и снаја већ били у Аустралији, иако већ у годинама, прота Ћирић се одлучује за селидбу на овај континент. Тако са супругом стиже у Мелбурн, августа 1976. године. По молби и жељи надлежног Архијереја, он се поново активирао и био постављен за пароха у Бризбану. У Аделаид стиже 1983. године, будући у годинама, проводи време као пензионер, помажући повремено другим свештеницима.
Преминуо је у Аделаиду, у недељу, 24. августа 1997. године, док се спремао да у своме дому дочека епископе који су му најавили посету. Сахрањен је у манастиру Св. Саве у Илајну.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир