ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Миленко Стефановић
 
Рођен је 25. маја 1916. године у селу Горња Грбица, код Крагујевца. Након основне школе завршио је Богословију у Призрену. По одслужењу војног рока је рукоположен, а потом кратко време служио на парохији у Епархији шумадијској. Почетком Другог светског рата, као војни свештеник, у чину капетана, мобилисан је у болничку чету једне војне јединице, одакле је одведен у заробљеништво у Немачку.
Након рата и краћег боравка у Лондону, фебруара 1950. године, свештеник Стефановић долази у Аустралију. Најпре се издржавао радећи као трговачки помоћник у једном продајном ланцу одеће. Истовремено је започео богослужења за православне Србе у једном делу англиканске саборне цркве у Сиднеју.
Почетком 1951. године основао је парохију и црквену општину Св. Сава а потом, помоћу и прилозима парохијана, изградио је први српски православни храм у сиднејској четврти Флемингтон, осветивши га на Цвети, јерејским освећењем, 18. априла 1954. године.
Прота Миленко је служио Богу и верном српском народу све до 31. јануара 1999. године. Упокојио се у Господу у среду, 1. октобра 2003. године. По својој жељи сахрањен је у свом родном крају.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир