ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Милорад Соактар
 
Рођен је 20. децембра 1954. године у Петровом Селу код Темишвара, Румунија. Школовање је започео у родном месту, а 1964. наставио у Каран Себешу, где је 1969. године завршио богословију. Даље школовање наставља на Богословском факултету у Сибију, који завршава 1979. године. Пре завршетка студија, ступа у свештеничики чин 1977. године и добија парохију у Малом Бечкереку код Темишвара.
Отац Милорад стиже у Аустралију 1982. године и ставља се под јурисдикцију епископа Петра (Банкеровића), који му поверава свештенопастирски рад на парохији при храму Свете Тројице у Перту, где вредно служи до данас.
Поред свештенопастирских дужности, отац Милорад успешно завршава 1984. године четворогодишње студије друштвених наука на Curtin University. Године 1996. отац Милорад стиче још једно академско звање докторат на Murdoch University, одбранивши дисертацију из области Породичног права с посебним освртом на утицај неких културолошких фактора на брак и развод брака. Стекавши одређену репутацију као човек струке, учествује у раду државних установа које се баве положајем деце и њиховом заштитом. Тренутно обавља дужност менаџера у Cannington District-Department for Community Development.
За свој свештенопастирски рад одликован је свим одликовањима која припадају мирском свештенику од протонамесника 1993, протојереја 1997. протојереја-ставрофора 2006. године.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир