ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Милорад Лончар
 
Рођен је 15. октобра 1952. године у Криваји код Приједора, Република Српска. Завршио основну школу у Омарској, 1968. године, а потом Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима 1973. године.
У Аустралију се досељава 24. јула 1976. године, где је извесно време студирао теологију на Англиканском колеџу, при Сиднејском универзитету.
Рукоположен је у Сиднеју, августа 1976. године и постављен за пароха Ливерпулског, цркве Св. Архиђакона Стефана. У почетку је служио у Скофилду, а касније на новом имању у Рути Хилу, где успева да сагради цркву, старачки дом и црквену салу. При овој парохији је основао омладинску групу, са којом је организовао редовне трибине под називом “Разговори о вери”, на којима са великим успехом упознаје младе о православљу и Српству. Повремено је опслуживао црквену парохију Св Саве у Мона Вејлу. Служио је такође, око две године у парохији Св. кнеза Лазара у Александрији, затим на Новом Зеланду, у Јужној Африци, Француској и у Америци. У току школске 1994/95. радио је као хонорарни наставник у богословији манастира Крка и обављао дужност секретара Епархије далматинске. Чином протојереја, одликован је на Божић, 1998.
Од јуна 2000. године налази се на дужности пароха манастирске парохије Св. цар Лазар, манастира Нова Грачаница, Треће Језеро, Илиноис, САД, и управника имања манастира Нове Грачнице.
Издавао је око пет година лист Црквено Братство српских православних црквених општина из Новог Јужног Велса и Канбере, и написао велики број верских и националних чланака, који су објављивани у разним часописима. Бави се и књижевним радом. Написао је и објавио књиге: Запис из Кумбаруше, објавила издавачка кућа Октоих из Подгорице 2002. године, и збирку песама, Позив на васкрсење 2003. године, у издању исте издавачке куће, као и две књиге беседа под називом Духовне цртице. Примљен је у Удружење књижевника Србије 2004. године.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир