ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Драган Сарачевић
 
Рођен 13. фебруара 1953. године у селу Шилопају на Руднику, Србија. Осмогодишњу школу је завршио у своме родном месту, школу ученика у привреди у Горњем Милановцу, а Богословију Свата Три Јерарха у Манастиру Крки, у Далмација. Теологију је студирао на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду. Парохијску свештеничку службу је вршио најпре у своме родном месту, а потом у селу Моравцима код Љига.
Године 1985. долази у Аустралију и као парох служи у храму Светог Георгија у Сиднеју, потом у Мелбурну, одакле прелази у САД и службује у Њујорку и Чикагу. Крајем 1990. године враћа се у Аустралију, у Сиднеј, и служи као парох при храму Светог Николе у Блектауну.
Правом ношења црвеног појаса одликован је 1988. године, чином протонамесника 1994, а чином протојереја 1996. године. Налазио се више година на дужности секретара Епархије за Аустралију и Нови Зеланд, Новограчаничке митрополије, и био уредник епархијског Весника, гласила Епархије и Светосавља, часописа за децу.
До сада је објавио знатан број својих текстова у разним листовима и часописима. Аутор је књига: Хаџи Ђера и манастир Моравци, историјска расправа, штампана у Србији, затим Крштење у Православној Цркви на српском и енглеском језику, а ко-аутор је књиге “Време за одлуку” (питање црквене поделе) која је штампана у Аустралији и Америци. Био је сарадник у раду на књизи Срби у Аустралији.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир