ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Архимандрит Бенедикт (Ананић)
 
Рођ. 31. марта 1949. у Славонском Броду, од оца Јована и мајке Ане Ананић. Основну школу завршио у родном месту, средњу саобраћајно-техничку школу у Београду. Потом је студирао Богословски факултет у Београду. Као студент отишао у манастир Покајницу, где се замонашио 4. фебруара 1973. Као монах и студент радио је у Патријаршијском управном одбору. Рукоположен за јерођакона 4. новембра 1973. од епископа Николаја (Мрђе) и служио у цркви Ружици на Калемегдану у Београду.
У Мелбурн, Аустралија, долази 22. фебруара 1974. и бива причислен братству манастира Св. Саве у Илејну, где је рукоположен за јеромонаха 16. марта 1974. и постављен за пароха новоосноване парохије Св. Саве, Ђилонг – Баларат и намесника манастира. Опслуживао је привремено парохије Св. Крста у Тасманији, Св. Георгија у Ст. Албансу и Св. Петра и Павла у Водонги, где је оснивао кола сестара, фолклорне групе, водио недељне школе и организовао парохијски и духовни живот.
Издавао је парохијски лист „Православни браник“ у Ст. Албансу, као и лист манастирске парохије „Манастирска звона“. Поводом 1500 годишњице од рођења, издао је књигу Преподобни Бенедикт Нурсијски 1980. у 2000 примерака.
На дужност пароха Прве бродске парохије и Архијерејског намесника славонско-бродског је отишао 25. децембра 1982. у Епархију славонску. Одлуком Светог синода постављен за наставника богословије у манастиру Крки 1. септембра 1985. Ратна збивања га доводе у Бијељину, Епархија зворничко-тузланска, где је постављен на парохију Поповљанску у Бијељини. Одатле је постављен за игумана манастира Папраће у истој Епархији, где се налази до данас.
Одликован од стране епископа Василија (Вадића) чином синђела 27. јануара 1980. године, потом чином протосинђела 1986. у манастиру Крки, Далмација, од стране епископа Николаја, и чином архимандрита од стране Светог архијерејског синода 27. јуна 1992. године.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.