ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Архимандрит Бенедикт (Ананић)
 
Рођ. 31. марта 1949. у Славонском Броду, од оца Јована и мајке Ане Ананић. Основну школу завршио у родном месту, средњу саобраћајно-техничку школу у Београду. Потом је студирао Богословски факултет у Београду. Као студент отишао у манастир Покајницу, где се замонашио 4. фебруара 1973. Као монах и студент радио је у Патријаршијском управном одбору. Рукоположен за јерођакона 4. новембра 1973. од епископа Николаја (Мрђе) и служио у цркви Ружици на Калемегдану у Београду.
У Мелбурн, Аустралија, долази 22. фебруара 1974. и бива причислен братству манастира Св. Саве у Илејну, где је рукоположен за јеромонаха 16. марта 1974. и постављен за пароха новоосноване парохије Св. Саве, Ђилонг – Баларат и намесника манастира. Опслуживао је привремено парохије Св. Крста у Тасманији, Св. Георгија у Ст. Албансу и Св. Петра и Павла у Водонги, где је оснивао кола сестара, фолклорне групе, водио недељне школе и организовао парохијски и духовни живот.
Издавао је парохијски лист “Православни браник” у Ст. Албансу, као и лист манастирске парохије “Манастирска звона”. Поводом 1500 годишњице од рођења, издао је књигу Преподобни Бенедикт Нурсијски 1980. у 2000 примерака.
На дужност пароха Прве бродске парохије и Архијерејског намесника славонско-бродског је отишао 25. децембра 1982. у Епархију славонску. Одлуком Светог синода постављен за наставника богословије у манастиру Крки 1. септембра 1985. Ратна збивања га доводе у Бијељину, Епархија зворничко-тузланска, где је постављен на парохију Поповљанску у Бијељини. Одатле је постављен за игумана манастира Папраће у истој Епархији, где се налази до данас.
Одликован од стране епископа Василија (Вадића) чином синђела 27. јануара 1980. године, потом чином протосинђела 1986. у манастиру Крки, Далмација, од стране епископа Николаја, и чином архимандрита од стране Светог архијерејског синода 27. јуна 1992. године.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир