ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
Протојереј Теодор Демјањук
 
Пореклом Рус, служио је у Мелбурну под јурисдикцијом Српске православне цркве.
Рођен је 30. новебра 1889. године у Камењец, Подолском, Белорусија, који је после бољшевичке револуције припао Пољској. У својој 22 години прешао је на Кавказ, где се оженио 1919. године у јеку грађанског рата.
У Чехословачкој је стекао богословско образовање и после рукоположења је служио у околини Ужхорода, где се појавила богумилска јерес. Због успешног сузбијања ове јереси, одликован је црвеним појасом.
У Југославију је стигао 1925. године. Као парох служио је у селу Звонце код Пирота до 1950. године, затим у селу Блаце код Прокупља до 1952. године, када се доселио у Аустралију. Био је први стални парох Српске православне цркве у Јалорну, Викторија, одакле је прешао у Ст. Албанс и опслуживао читав град Мелбурн и околину.
Приликом раскола остао је у јединству и јурисдикцији Српске православне цркве. Парохија и црквено-школска општина Света Тројица у Мелбурну дугује му неизмерну захвалност као своме првом пароху. У тешким данима, када су сумња и оптужбе раздирале јединство Српске православне заједнице, он је био ту да пружи снаге, вере и љубави парохијанима, да их охрабри да остану у вери и Цркви својих прадедова.
Протојерејски чин му је додељен 1962. године, а пензионисан је 1967. Кад год би се указала потреба, он је и после тога опслуживао своју стару парохију.
Доживео је дубоку старост, иако је животни пут његов и његове генерације био немилосрдан, како према њему тако и према његовој генерацији руског православног народа. Као искрени слуга Божији, увек је налазио утехе у раду и жртви, са чудном лакоћом и ведрином пролазио је кроз недаће и искушења.
Преминуо је у суботу, 26. априла 1969. године, у својој 80-тој години у Мелбурну. На сахрани у руској цркви Св. Покрова, 30. априла 1969. године, било је присутно много људи, два руска и пет српских свештеника. Дубоко ожаљен од мноштва присутног народа, испраћен је и сахрањен на гробљу у Футскреју (Footscray) у Мелбурну.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир