ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Архиђакон Викентије (Вујовић)
 
Рођен је 29. августа 1933. године у Новом Селу код Врњачке Бање, од оца Радомира, касније монаха Антонија, и мајке Стаменке рођ. Младеновић. Основну школу је завршио у родном месту. По одслужењу војног рока, 1957. године, отишао за искушеника у манастир Беочин, у Срему. Замонашен је и потом рукоположен у чин јерођакона, на Васкрс 1959. од стране Епископа сремског Макарија (Ђорђевића). Око две године (1962 – 1964.) био је келејник и возач св. владике Варнаве (Настића). Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима је завршио 1969. године, имајући истовремено и послушање ђакона Епископа сремског. Одликован је чином архиђакона 1969. године од Епископа сремског Макарија.
У Сиднеј, Аустралија, дошао је маја 1970. Око две године је радио као столар, служећи у храму Св. кнеза Лазара у Александрији. Путовао је по Аустралији са епископима Лаврентијем и потом Стефаном. На оснивању манастира Св. Сава у Илејну, Викторија, постао је његов сабрат и један од оснивача. По доласку епископа Николаја (Мрђе) у Аустралију, био је његов ђакон и пратилац, као и потоњих епископа аустралијско-новозеландских.
Осим редовних богослужења, пратње епископа и епархијских дужности, у манастиру се бавио пчеларством и израдом свећа за целу Епархију, одржавао је манастирско имање и бринуо се о посетиоцима. За свој труд и заслуге за манастир и Епархију, архиђакон Викентије је одликован од Светог архијерејског синода СПЦ, орденом Св. Саве првог реда 1991. године.
Након оболења од шлога, јануара 2004. налази се на опоравку у пензионерском дому (Pineview retirement home) у Баларату.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир