ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Игуманија Јелена (Богдановић)
 
Рођена као Јелинка, 24. октобра 1926. године у Прозору, БиХ, од оца Димитрија и мајке Данице рођ. Јовичић. Догађаји Другог светског рата су на сурови начин ушли у њен млади живот. Због свог националног става провела је након рата у затвору око седам година. Ступила је у богомољачки покрет, а потом 1972. године отишла за Немачку, где је замонашена од Епископа западноевропског Лаврентија.
Као монахиња у манастиру Успења Пресвете Богоридице у Хилместиру, седишту Епархије, вредно је помагала у домаћим и канцеларијским пословима. Прекуцала је већину текстова Сабраних дела св. владике Николаја (Велимировића), публикованих у издању Епархије западноевропске.
По благослову свога Епископа и по пријему у Епархију аустралијско-новозеландску, долази у манастир Св. Саве у Илејну 1. новембра 1979. године. Послушање јој је било кухиња, дактилографија и духовни рад са женама, посетиоцима манастира.
Послушање да води бригу о Епископској резиденцији при храму Св. Тројице у Мелбурну и ради дактилографске послове за Епархију, добила је 1988. године.
Последње године свога живота је провела у отаџбини, где се вратила 1996. Вршила је послушање придворне монахиње у Епископском двору Епархије сремске, у Сремским Карловцима. Упокојила се у Господу у манастиру Гргетег, 9. јуна 2005.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир