ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
Протојереј-ставрофор СЛАВКО НИЋЕТИН
 
Протојереј-ставрофор Славко Нићетин је на позив црквено-школске општине Св. Николе из Блектауна дошао 1956. године у Аустралију, да би се касније преселио у Мелбурн и служио у готово свим српским храмовима у Викторији, као и у престоници Канбери. За сталног пароха храма Св. великомученика Георгија у Кабрамати, постављен је 1967. године. Својим неуморним радом, разумевањем, добротом и пожртвовањем, он је веома допринео развитку Српске цркве у Аустралији.
Када је покренут поступак противу епископа Дионисија, он му је пружио подршку, позивајући га да дође и организује црквени живот у Аустралији. Епископ Дионисије му је дао благослов да сазове свештенике, црквене општине, националне и културне организације и виђеније људе на црквено саветовање 31. октобра 1964. године у Мелбурну, које се претворило у Први црквено-народни Сабор у Аустралији. Тада је основана Слободна српска православна црква, Епархија за Аустралију и Нови Зеланд. Том приликом је отац Славко унапређен у чин протојереја.
Био је 12 година члан Епархијског савета, Архијерејски намесник за Исток и члан Црквеног суда. Његов свештенички рад је дубоко уткан у верски, национални и културни живот Срба у Аустралији. Радио је на оснивању и унапређењу Српске недељне школе Вук Караџић, где је предавао веронауку, српску историју, уметност и народне обичаје. Организовао је верску наставу и предавао веронауку по грађанским школама. Учествовао је у свим верским и националним манифестацијама, као искрени родољуб и националиста. Увек насмејан, привлачио је људе са којима је долазио у додир. Свагда је био спреман да помогне ближњима и није жалио труда да пружи помоћ или неку услугу, да тумачи по судовима, болницама или установама. Протојереј-ставрофор Славко Нићетин је несрећним случајем, 31. октобра 1976. године погинуо у аутомобилској несрећи.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир