ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Архимандрит Теодор (Бојовић)
 
Рођен је 13. септембра 1953. у Требићу, општина Лепосавић, од оца Божидара и мајке Борике Бојовић. Основну школу је завршио у родном месту, а школу ученика у привреди у Крагујевцу. Био је запослен у Застави у Крагујевцу, где је такође био и члан Хришћанске заједнице.
У манастир Крку, Далмација, отишао је 1977. Замонашен је октобра 1978. од ректора Богословије, игумана Стефана (Малетића).
У манастир Св. Саве у Илејну, Аустралија, долази као расофорни монах у марту 1979. Рукоположен је у чин јерођакона од стране епископа Василија (Вадића) у храму Св. Саве у Илејну 1985. године а потом у чин јеромонаха од епископа Амфилохија, у храму Св. архиђакона Стефана у Кисбороу, Мелбурн.
Одликован је од епископа Лонгина чином синђела, а потом чином протосинђела од епископа Луке, чином игумана од епископа Никанора и потом чином архимандрита од епископа Милутина (Кнежевића) 2004. године.
Игуман је манастира Св. Саве у Илејну, заслужан за његов живот и развој, служи, брине о манастиру и богослужењу. Познат је по благој нарави и гостопримству.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир