ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протонамесник Саша Радоичић
 
Рођен је 28. новембра 1975. године у Београду, од оца Радимира и мајке Мадлене. Основну и средњу школу је завршио у Обреновцу. У периоду од 1995. до 1999. године је студирао на Богословском факултету у Београду.
Рукоположен је у чин ђакона 12. августа 2000. године у манастиру Св. Саве у Илејну, Викторија, Аустралија. У чин свештеника је рукоположен 13. августа 2000. године у цркви Св. Стефана Дечанског у Френкстону у Викторији. У септембру исте године је постављен за пароха мисионарског подручја Св. Краљ Милутин за Окланд и Хамилтон на Новом Зеланду.
Одмах по доласку организовао је редовна богослужења у сали англиканске цркве Св. Албан у центру Окланда. Од фебруара 2003. године опслуживао је и парохију Свети Сава у Велингтону, а повремено је посећивао и опслуживао мале српске заједнице у Хамилтону и Крајстчрчу, на Новом Зеланду. Због пожртвованости на уређењу црквеног живота јереј Саша Радоичић је 2. маја 2004. године одликован чином протонамесника.
Био је главни и одговорни уредник мисионарског часописа Светосавско слово, српске цркве на Новом Зеланду. У новембру исте године је премештен за пароха упражњене парохије Свети Сава у Мона Вејлу, Варивуд, где одмах организује редовну веронауку при цркви за све узрасте деце, као и редовну веронауку у јавним школама са већим бројем српске деце. Један је од предавача на дечијим камповима који се одржавају у манастиру Свети Сава код Канбере. Протонамесник Саша Радоичић је оперативни уредник епархијског часописа Светосавски Весник. Са супругом Љубицом има двоје деце: ћерку Ангелину и сина Лазара.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир