ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНО-ШКОЛСКА ОПШТИНА
СВЕТИ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ, КАРУМ ДАУНС, ВИКТОРИЈА
672 Dandenong-Frankston Road, Carrum Downs, VIC
 
Основана је на Ускрс, 22. априла 1979. године. На оснивачкој скупштини тога дана, свештеник Владимир Дејановић је предложио да буде посвећена светом краљу Стефану Дечанском, што је и прихваћено од око 70 присутних чланова.

Црква Св. Стефана Дечанског, Карум Даунс.

Први парох, Владимир Дејановић, је потом одржавао богослужења у сали Anglers Boat Club, Frankston, све до 1981. године, када духовну бригу о овој црквеној општини преузима протонамесник Мирослав Јовановић.
Коло српских сестара при овој црквеношколској општини је основано 1. новембра 1981. За своју славу сестре су најпре узеле празник Велике Госпојине, али је, благословом епископа Петра, касније узело да слави преподобну Мајку Ангелину.
У то време одбор црквене општине, на челу са председником Божидарем Миленковићем, тражио је да купи погодно имање на коме би изградили цркву и потребне просторије. На ванредној скупштини 21. марта 1982. године је решено да се купи имање од 5 акара у Карум Даунсу (Carrum Dawns) по цени од $45,000. Имање је купљено и током следеће две године исплаћено.
Грађевинска дозвола за цркву, дом, свештеничку кућу и спортско игралиште је добијена од општине марта 1983. године. За ову младу црквену општину био је велики напор изградити све предвиђене објекте. Ипак, помоћу Божијом и прилозима верног народа, црква је изграђена и освећена на Богојављење 19. јануара 1992. године, од стране епископа Василија (Веиновића).
Црквена сала је грађена од 1987. до 1990. године. Потом су, 1997. године, почели радови на парохијској кући, коју је осветио фебруара 1998. године епископ Сава (Јурић).
Први председник ове црквене општине је био покојни Божина Девић. Осим њега, за развој и напредак ове црквене заједнице током времена, нарочито су заслужни: Милутин Костић, Милија Митић, Божидар Миленковић, Мића Милојевић, Чедо Оклобџија, Жарко Сретеновић, Златко Андрејевић и Драгољуб Медојевић. Највећи добротвор, који је тестаментом завештао $100,000 овој цркви је покојни Радомир Паунић.
Свештеници који су служили Богу и своме роду у овој цркви су: Владимир Дејановић, Мирослав Јовановић, Драган Јоцковић, Петар Дамњановић, Војислав Бугарски. После њега, од 16. јула 1995. године, за пароха долази протојереј ставрофор Недељко Милановић, који се на овој дужности налази и данас.
Парохија броји око 320 породица, а просечна посета недељом на светој Литургији је око 90 особа.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир