ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Љупко Чубриловић
 
Рођен је 29. јула 1954. године, од оца Саве и мајке Стоје, у Крупи на Врбасу, општина Бања Лука. Основну школу је завршио у родном месту, а Богословију Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима 1975. године. Као клирик Епархије бањалучке долази у Аустралију 9. јуна 1977. године, где добија стални боравак. Након тога прелази у јурисдикцију Епархије аустралијско-новозеландске. У брак са Дрином, ћерком Мирка и Босиљке Његић из Перта, ступа 5. марта 1978.
Рукоположен је од стране Епископа аустралијско-новозеландског Николаја у чин ђакона 7. априла, а потом у чин презвитера 16. априла 1978. године, у храму Св. кнеза Лазара у Александрији, Сиднеј. Након рукоположења, 14. маја 1978. године, постављен је на парохију Св. Јована Крститеља у Дапто-у, Волонгонг, Нови Јужни Велс, где служи до данас.
По свом ступању на дужност пароха, пошто млада црквена општина није била у стању да му обезбеди потребна средства, запослио се у жељезари БХП Порт Кембла, где је као магационер радио до 16. новембра 1986. године.
Правом ношења црвеног појаса одликовао га је епископ Василије 30. октобра 1984. године. На дан освећења храма у Даптоу, 5. октобра 1986. године, из руку епископа Лонгина примио је звање протонамесника. У чин протојереја отац Љупко је произведен у недељу 1. октобра 1995. године, од епископа Луке. Епископ Милутин га је одликовао напрсним крстом 7. јула 2004. године, на дан храмовне славе – Рођење Светог Јована Крститеља.
Протојереј ставрофор Љупко Чубриловић од 1996. године обавља дужност преседника Српског добротворног удружења Св. Јован Крститељ, Дапто, и Српског радио програма 2ВОЏ ФМ за подручје Волонгонга.
Протојереј Љупко и протиница Дрина имају четири сина: Николу, Стефана, Давида и Марка.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир