ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Милан Цветковић
 
Рођен је 16. јуна 1934. у Нишу, од оца Стевана и мајке Десимирке. Основну школу и гимназију је завршио у Нишу, а потом уписао Богословију Св. Ћирила и Методија у Призрену. Након друге године, Богословија је затворена, а он уписује средњу техничку школу у Нишу, на којој је дипломирао 1954.
Са одслужења војног рока је 1955. пребегао у Аустрију, где је радио у грађевинској фирми Штерл у Салцбургу. У Аустралију долази крајем 1957. Након неколико месеци проведених у пријемном центру Бонегила (Bonegilla), одлази у Мелбурн, где је радио у грађевини до 1978. За то време, је 1975. уписао дописни богословски курс, који је организовао епископ Димирије (Балаћ).
Рукоположен је у чин ђакона 24. новембра 1976, а у чин јереја 26. децембра 1977. од стране епископа Иринеја (Ковачевића). На парохију Св. Николе у улици Волчер, Бризбан, постављен је 8. марта 1978. где је остао до пензионисања 2006. године.
У чин протојереја га је унапредио епископ Василије (Веиновић) 1. децембра 1991, а чином протојереја ставрофора је одликован 9. априла 2007. од епископа Иринеја (Добријевића).

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.