ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Милан Цветковић
 
Рођен је 16. јуна 1934. у Нишу, од оца Стевана и мајке Десимирке. Основну школу и гимназију је завршио у Нишу, а потом уписао Богословију Св. Ћирила и Методија у Призрену. Након друге године, Богословија је затворена, а он уписује средњу техничку школу у Нишу, на којој је дипломирао 1954.
Са одслужења војног рока је 1955. пребегао у Аустрију, где је радио у грађевинској фирми Штерл у Салцбургу. У Аустралију долази крајем 1957. Након неколико месеци проведених у пријемном центру Бонегила (Bonegilla), одлази у Мелбурн, где је радио у грађевини до 1978. За то време, је 1975. уписао дописни богословски курс, који је организовао епископ Димирије (Балаћ).
Рукоположен је у чин ђакона 24. новембра 1976, а у чин јереја 26. децембра 1977. од стране епископа Иринеја (Ковачевића). На парохију Св. Николе у улици Волчер, Бризбан, постављен је 8. марта 1978. где је остао до пензионисања 2006. године.
У чин протојереја га је унапредио епископ Василије (Веиновић) 1. децембра 1991, а чином протојереја ставрофора је одликован 9. априла 2007. од епископа Иринеја (Добријевића).

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир