ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор Милун Костић
 
Рођен је 15. јанаура 1946. године у Биоски код Ужица. Основно образовање је добио у родном селу, а затим је завршио Богословију Светог Саве у Београду. Поред Богословског факултета, који је завршио 1970. године, уписао је студије класичне филологије на Филолошком факултету у Београду, које је прекинуо због одласка на парохијску дужност у Мелбурн, Аустралија.
У чин ђакона рукоположен је у манастиру Преображењу, у Овчар Бањи, од стране Епископа жичког др Василија (Костића), а у чин презвитера 30. јануара 1971. године од стране Епископа западноевропског и аустралијског Лаврентија у храму Свете Тројице, у Мелбурну, Аустралија, где је постављен за пароха.
На служби пароха у Мелбурну остао је све до 31. маја 1977. године, када је на позив епископа Лаврентија, сада већ Епископа западноевропског, а на основу отпуста Епископа аустралијско-новозеландског Николаја, прешао за пароха храма Светог Саве у Лондону, Енглеска, где се и данас налази.
Пртојереј-ставрофор Милун Костић, поред свештенопастирске службе, као приоритетне, бави се и писањем. Поред књиге Путописи, објављује запажене чланке у разним листовима и часописима из црквеног живота наше цркве у Великој Британији и уопште чланке из области културе и савременог живота.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир