ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј-ставрофор ИЛИЈА БУЛОВАН
 
Рођен је 26. септембра 1891. године у Радучићу код Книна, Далмација. Основну школу, класичну гимназију и задарску богословију завршио је у Задру. Рукоположен је у чин ђакона 14. фебруара, а у чин презвитера 16. фебруара 1914. године. Као парохијски свештеник служио је у Броћанцу код Сплита, у Пађанима и у Сплиту. Затим је, у јулу 1922. године, постављен за војног свештеника. Служећи у разним гарнизонима, опслуживао је и више парохија: у Крагујевцу, Вараждину, Чаковцу, Мурској Соботи и Цељу, све до немачког напада 6. априла 1941. године. Ратне године је провео као дивизијски свештеник при Динарској четничкој дивизији.
У Аустралију је стигао са породицом 30. јула 1949. године. Настанио се у Сиднеју, где је преко шест година радио у Repartriation Hospital Concord. Поред тога, прота Булован је радио на организовању црквеног живота, не само у Сиднеју већ и у целој Аустралији. Као надлежни Архијереј за целу дијаспору, Епископ Дионисије, у свом акту о постављењу проте Булована за Архијерејског намесника, 8. децембра 1949. године, затражио је од српског православног народа у Аустралији да поштују проту Булована као најстаријег свештеника, који на себе преузима тешко бреме организације живота Српске цркве на овом континенту.
Прота Булован је најпре био парох у црквеној општини Св. Саве у Мона Вејлу, од 1953. до 1956. године, а потом на парохији Св. Кнеза Лазара у Александрији, од јула 1956. до 14. септембра 1969. године. Патријарх Герман га је 8. децембра 1958. године, поставио за свога Архијерејског заменика за Аустралију и Нови Зеланд. Обзиром на прилике, он је примио више специјалних овлашћења за вршење ове своје функције.
За време док је обављао дужност Архијерејског намесника на територији Аустралије основано је 16 парохија и црквено-школских општина, саграђено или купљено девет цркава и подигнута три црквена дома. Све ове парохије и црквене општине прота Булован је обилазио и бринуо се о њиховом напретку. Ради што бољег развитка црквеног живота у Аустралији и Новом Зеланду, образовао је и Савет при Архијерејском намесништву.
За заслуге у обављању свештенопастирске службе, протојереј Илија Булован је био награђиван од својих предпостављених. Орденом Св. Саве 5. реда одликован је 15. августа 1929. године, унапређен је у чин протојереја 12. окробра 1939. од стране Митрополита загребачког Доситеја (Васића). На предлог патријарха Германа, Свети архијерејски синод га је 5. децембра 1963. године, одликовао правом ношења напрсног крста и достојанством протојереја-ставрофора. Такође, одлуком патријарха Германа похваљен је за дугогодишњу службу у Српској православној цркви.
Због старости и губљења вида, године 1969. предао је парохијску дужност и друге функције које је обављао. Међутим, након установљења Епархије, 1973. године, надлежни епископ Николај (Мрђа) поново га је активирао и поставио за свога заменика.
Пуних 65 година своје свештеничке службе, протојереј-ставрофор Илија Булован је посветио Богу и верном српском народу.
Преселио се у Царство небеско 22. октобра 1980. године и сахрањен је у Сиднеју.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир