ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Драгољуб Пантелић
 
Рођен је 17. јануара 1947. у Градојевићу код Шапца. Основну школу је завршио у Доњем Црниљеву, средњу војну музичку школу је похађао у Вуковару и Земуну, а потом је у Шапцу завршио средњи административни курс, након чега долази у Аустралију.
У Србију се враћа 1986. године, да би уписао Богословију за одрасле, која је у то време формирана у Сремским Карловцима. Почетком априла 1987. бива ухапшен је под оптужбом „непријатељске делатности“ за време свог боравка у Аустралији, као члан Српског културног клуба Св. Сава у Сиднеју. Осуђен је, али захваљујући многим протестима, дипломатским и другим притисцима из Аустралије, након пет месеци затворске казне, бива помилован.
Руску Светотројичну Семинарију у Џорданвилу, САД, завршава 1992. године. У Џорданвилу је рукоположен за ђакона 1991. године, а следеће, 1992. рукоположен за свештеника од стране Митрополита црногорско-приморског Амфилохија (Радовића) у манастиру Острог.
Од јануара 1993. до априла 1996. служио је као парох при храму Св. Николе у Рос Стриту, Бризбан, а потом у Руској заграничној цркви у Њу Јорку, до августа 1997. Септембра исте године примљен је у Митрополију црногорско-приморску, где је служио до децембра 1998. године, када се вратио у Аустралију. Тада је постављен да опслужује мисионарско подручје св. Георгије у Лајтнинг Риџу.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.