ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј Милорад Јовчић
 
Рођен је 15. јула 1952. године, од оца Стојана и мајке Наталије, у Инђији, Срем. Основну школу је завршио у Ћуприји, а Богословију Св. Ћирила и Методија у Призрену, 1973. године.
Рукоположен је од епископа Хризостома у чин јереја 27. јануара 1975. године. За пароха великолаолског, код Петровца на Млави постављен је 1. фебруара 1975. године, где остаје до 30. маја 1976. По својој молби је премештен на парохију у Костолцу код Пожаревца, на којој остаје до 27. септембра 1977. године, а потом је премештен у Ћуприју. Као парох у Ћуприји, организовао је фрескописање парохијске цркве и обнову средњевековне цркве Св. Јована у селу Паљану. На овој парохији остаје до 27. јула 1990. када одлази за Аустралију.
За пароха храма Св. Саве у Аделаиду, Јужна Аустралија, постављен је 18. априла 1992. године. Благословом епископа Лонгина организује мисионарску парохију Св. пророка Илије у Кубер Пидију. Са тамошњим парохијанима је организовао да се у стени издуби црквена сала и храм Св. Илије, као јединствен пример у Српској цркви и украс пустињског града Кубер Пидија. На дан храмовне славе, 2. августа 1995. године, цркву су осветили епископи Лонгин и Лука.
За потребе црквене општине Св. Саве у Аделаиду, 1994. године, са управним одбором организује куповину имања за излете, од 42. акра, на којем је потом основан и изграђен скит Рождества Пресвете Богородице. Благословом епископа Никанора, скит постаје женски манастир, метох манастира Св. Саве у Илајну.
Епископ Хризостом га је одликовао протонамесничким чином 1985. године, а епископ Лонгин протојерејским чином 1992. године.
Протојереј Милорад и протиница Смиљана имају три сина: Горана, Јована и Василија.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир