ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
Протојереј-ставрофор Милан Збиљић
 
Рођен је 28. децембра 1943. године у Крагујевцу, где је завршио осмогодишње школовање. Богословију Светог Ћирила и Методија у Призрену 1964, а потом Филолошки факултет на катедри за руски језик и руску књижевност студира од 1964. до 1968. године.
Пре свог рукоположења, прота Збиљић је неколико година био професор филозофије и руског језика у гимназији. После рукоположења служи најпре на парохији у Белосавцима, Шумадија, од 1971. до 1977. а затим у Крагујевцу до 1980. године.
У Аустралију стиже 1980. године и служи у цркви Св. кнеза Лазара у Александрији, Сиднеј, потом прелази за пароха при храму Св. Саве у Варивуду, од 29. децембра 1989. до 28. октобра 1991.
Чином протојереја је одликован 1987. године, и постављен за Архијерејског намесника.
Након тога, прота Збиљић 1991. године прелази у САД, где је до 2001. године служио у Дулуту, Минесота, а затим на новоосновану парохију Света Три Јерарха у Даласу, Тексас. За организовање нове парохије Српске цркве и новог црквеног центра у Даласу, и уопште, за свеукупан његов рад, као свештенопастира Цркве Христове, Митрополит средњезападноамерички Христофор је одликовао протојереја Милана Збиљића правом ношења напрсног крста и достојанством протојереја-ставрофора.
Као образован свештеник бавио се писањем из области историје, језика и културе. Био је главни и одговорни уредник часописа Епархије аустралијско-новозеландске, Светосавље, у којем је објављивао и своје чланке.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир