ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 
ПАРОХИЈА И ЦРКВЕНО-ШКОЛСКА ОПШТИНА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА, ВОДОНГА, ВИКТОРИЈА
198 Melbourne Road, Wodonga, VIC 3690
 

Сала Слободне српске цркве Св. Петар и Павле у Водонги.

Српска православна заједница у Водонги није била велика, али се још више умањила расколом из 1963. године. Подела у Српској цркви омела је планове и изазвала многе непријатности међу Србима Аустралије. Пошто је већина чланова црквене општине Св. Петар и Павле у Водонги затражила пријем у Америчко-канадску епархију, мањина је остала без свога богослужбеног места. Крајем шездесетих и током седамдесетих година чињено је више покушаја измирења две групе. У том периоду, српску заједницу у Водинги су обилазили епископ Лаврентије, епископ Николај (Мрђа), јеромонах Бенедикт (Ананић) и архиђакон Викентије (Вујовић), али до жељене слоге, сарадње и јединства није долазило. Православни Срби из ове јурисдикције су морали за своје сахране и богослужења да користе англикански, грчки или неки други храм или салу.
Повремена богослужења, од фебруара 1976. године, почели су да одржавају јеромонах Бенедикт (Ананић) и јерођакон Викентије (Вујовић). Верни Срби су се почели окупљати, тако да је пре оснивања црквене општине, током 1977-78. године, основано Коло српских сестара под именом Србија, са председницом Душанком (Мицом) Матејић. Коло је изабрало Св. Петку за своју славу. Након више година рада, Коло је расформирано јуна 1982. године.
Око педесет породица, које су биле у јурисдикцији Српске цркве, решило је да се потруди и оснује своју црквену општину. Сестре из Кола су вредно радиле, сакупљале су половну робу и продавале је на пијаци, правиле су колаче и домаћа јела, како би се сакупило довољно новца за куповину потребних ствари за богослужења и остале потребе мале заједнице. Таква ситуација је потрајала све док Епископ аустралијско-новозеландски Василије, на Петровдан 12. јула 1979. године, није основао истоимену црквену општину у својој јурисдикцији. За првог пароха новоосноване парохије, на дан храмовне славе, Св. апостола Петра и Павла, епископ Василије је 1979. године поставио јереја Николу Билића. Први председник је био Драгомир (Гане) Матејић, који је био и повереник (трасти) приликом куповине старе цркве.

Сала Црквене општине Св. Петар и Павле, Водонга.

Богослужења су повремено одржавана у англиканској, грчкој или презвитеријанској цркви, или у некој сали коју би парохијани изнајмили. Моралну и материјалну подршку малобројним Србима у јрурисдикцији Епархије аустралијско-новозеландске СПЦ, давали су чланови црквене општине Св. Тројица из Мелбурна, чији је хор такође, често долазио и улепшавао богослужења.
Упорним радом, прилозима и залагањем малобројних парохијана, током 1985. године купљено је земљиште од 1,1 хектара, на главном путу за Мелбурн. Имање је освећено на Божић, 7. јануара 1986. године. На њему је 1995. године направљена црквена сала.
Након постигнутог црквеног јединства, током 1992-93. године, било је покушаја да се две парохије уједине, али до данас то није остварено.
Фолклорна група Србија је повремено била активна, али пошто је било мало Срба, она се гасила. Њу су водила следећа лица: Љубинка Павловић, Анастасија (Наташа) Макелић, Богдан Масал, Ружица Ковачевић (Гавранић) и Снежана Кељин.
Организована је повремено и школа за српску децу, коју је водила Драгослава Вилијамс. Деца из ове школе су више пута одржала представе и декламације о већим празницима. 1995. године је био уписан 31 полазник. У предавању наставе су помагале Невенка Ашковић, Ружица Ковачевић, Снежана Кељин и Јелица Алавук.
За православне Србе из Водонге, у јурисдикцији Епархије аустралијско-новозеландске СПЦ, повремена богослужења су одржавали епископ Лаврентије, епископ Николај, јеромонах Бенедикт и архиђакон Викентије, игуман Теодор (Бојивић) а понајвише јеромонах Лука (Ковачевић), касније епископ аустралијско-новозеландски, као и епикоп Василије (Вадић). Свештеници: Никола Билић и Душан Ракић, који до данас води духовну бригу о овој парохији.

2 Comments

 1. Да ли се зна нешто више о животу Тома Марића , првог српског исељеника на тло Аустралије?

 2. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића “Срби и Јевреји” спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир