ИСТОРИЈА СПЦ У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ и ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

ИСТОРИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У АУСТРАЛИЈИ, НОВОМ ЗЕЛАНДУ
И ЈУЖНОЈ АФРИЦИ

 

 

Протојереј ставрофор Петар Радош
 
Свршени богослов Патар Радош изабран је за будућег пароха на ванредној скупштини црквене општине Св. Сава у Перту, 17. маја 1952. године. У чин свештеника је рукоположен од стране епископа Руске заграничне цркве Теодора, 13. децембра 1952. Од тада па до данас (2005. год.) обавља активно свештенопастирску службу у Перту. Добитник је ордена Св. Сава, Српске православне цркве, као и ордена Аустралије (Order of Australia).
Током 60-тих година, осим парохијских дужности, протојереј Петар Радош је обављао и функцију Архијерејског намесника за Аустралију и Нови Зеланд. Половином 1967. године, он се разболео и потом провео неколико месеци на опоравку. За то време, на дужности Архијерејског намесника га је замењивао протојереј Илија Булован.
Поред парохијских дужности, свештеник Радош је око 15 година био запослен у пертској болници, све до 1967. године, када је његова црквена општина била у стању да му обезбеди основна средства за живот.[1]
Поводом прославе 25. годишњице свештеничке службе, децембра 1977. године, протојереј Радош је одликован правом ношења напрсног крста. [2]
Као парох црквене општине Св. Сава у Перту, Архијерејски намесник, а потом и Архијерејски заменик, протојереј Петар Радош је током целе своје службе задржао ревностан свештенички и пастирски став. У данима раскола 1963. године, трудио се на организацији црквеног живота и духовном старању о члановима који су, одласком њихових црквених општина у јурисдикцију Епархије америчко-канадске, остали без места за молитву.
Са великом енергијом, деценијама се неуморно трудио око организације, рада, реда и поретка, једнако као и мисионарских и духовних задатака Српске цркве у Аустралији.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Архив Српске православне цркве Св. кнеза Лазара, Летопис, књ. 3, стр. 16.
 2. Гласник СПЦ у Аустралији, година II, бр 2, јуни 1978, стр. 37.

Један коментар

 1. Sapo0njic (Шапоњић

  Pomaжe Bog,
  Припремамо састанак браства Шапоњића па би Вам били врло захвални ако знате негог са тим презименом у
  Аустралији да нам помогнете да успоставимо контак.
  У књизи Лазе Костића „Срби и Јевреји“ спомиње се неки В. Шапонјић из Аустралије.
  У напред најлепша хвала
  Владимир

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.