Постање, стварање и рани човек

ТРЕЋИ ДЕО – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ – Са курса о Постању

21. “Локација” Раја

О. Серафим: Повезаност Раја са нашим савременим светом веома је дубока, јер је Рај првобитно био део земље, узвишени део сличан планини. Кад је Адам протеран из Раја, спустио се низ падину и тамо почео да живи. Каин је морао да оде још ниже.

Слушалац: У Књизи Постања се каже да је из Раја истицала река која се гранала, претварајући се у Еуфрат и у друге реке.

О. Серафим: Да, помињу се четири реке, које се обично тумаче као Еуфрат, Тигар, Нил и Ганг. Постоје различита тумачења.

Слушалац: Да ли тамо још увек постоји планина?

О. Серафим: Не. Видите, оно што ми сада имамо представља другачију стварност. Дошао је Нојев потоп и очигледно да се током тог времена догодила страшна катаклизма – вероватно ерупције вулкана и подизање планина, чије резултате сада видимо. Сасвим је вероватно да пре Ноја није постојало пет континената које данас познајемо – била је то сасвим другачија земља. Можда је постојао само један континент. Ми, заправо, немамо никакву идеју о томе. О томе нам ништа није речено. Не можемо рећи ни да је земља била сасвим другачија него што је данас. Ове четири реке не исходе више из истог извора. Оне су се промениле. И поред тога, можете да приметите и да кажете да се у тој области налази колевка древне цивилизације. Очигледно је да смо сви ми потекли одатле.
Рај је сада, наравно, раздвојен од земље. Међутим, људи још увек одлазе у Рај. Ми знамо за људе који су били тамо, као што је случај са светим Ефросинијем Куваром. Он је одатле донео јабуке, које су људи јели као свети хлеб. Он је уистину доживео Рај као нешто физичко, али и другачије од наше свакодневице. Тамо можете да се нађете само уколико сте у стању иступљења, и морате да “изађете” из самих себе. Рај нас је сада напустио, јер је Адам првобитно био другачији него што смо ми сада. Он је био више природе. У ствари, Свети Оци кажу да је он био у телу, али да је то тело било нешто између духа и онога што ми познајемо као тело. То је нешто потпуно другачије.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.