Постање, стварање и рани човек

ТРЕЋИ ДЕО – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ – Са курса о Постању

17. Рај и Небеса

Слушалац: Човек ће у будућем животу обитавати у Рају или на Небесима. Да ли су Рај и Небеса једно исто или нису?

О. Серафим: С наше тачке гледишта, будући да смо веома далеко одатле, они представљају једно исто. Благодарићете Богу уколико ступите у једно или у друго. Међутим, очигледно је да ће постојати извесна разлика, јер постоји “много станова” (Јн. 14,2) и различитих места, односно, неки светитељи стичу велику слободу и велику блискост с Богом а други једва да је задобију. Кротки ће наследити земљу (Пс. 37,11 и Мт. 5,5). Свети Симеон Нови Богослов сматра да ће кротки наследити управо ову земљу овде. Очигледно је, дакле, да ће неки обитавати на земљи, с могућношћу да се узнесу горе док ће други бити на вишим нивоима. Ово питање нам није у потпуности разоткривено и дат нам је само одблесак. Ако доспемо у то стање, онда ћемо тачно видети шта ће се догодити.
Целокупна ова творевина поново ће бити онаква каквом је замишљена. Није нам речено ни то да ли ће се тамо наћи неке посебне врсте звери (будући да свако поједино живо биће има различиту “личност”). Нека жива бића ће бити тамо. Чини се да ће тамо бити и сама змија, с тим што ћемо с њом тада бити у пријатељским односима. Исто тако и шкорпиони, и све остало… Уколико вам не могу нашкодити, онда у тим животињама нема ничега застрашујућег.

Слушалац: Да ли се праведници, као што су новомученици, који су већ мртви, налазе у Рају, на Небесима или на неком издвојеном месту? Шта Свети Оци уче о томе?

О. Серафим: Све што знамо о томе су виђења различитих људи као што је св. Салвије Албински који је умро и отишао на Небеса. Када је у питању Рај, обично се види зелено растиње. Међутим, св. Салвије је отишао на неко друго место где није било зеленог растиња него само мноштво људи у белом: светитеља, мученика и сл. Другим речима, они су на Небесима. Када је свети Андреј Христа ради јуродиви отишао у Рај није тамо видео људе него је људе видео на Небесима[1]. Нису нам саопштене појединости о стварима као што је ова.


НАПОМЕНЕ:

[1] Свети Салвије је био епископ у Галији (Француска). О виђењима Небеса код св. Салвија и св. Андреја Христа ради јуродивог в. књигу о. Серафима Роуза Душа после смрти, стр. 145-148. (Изд.)

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.