Постање, стварање и рани човек

ЈЕРОМОНАХ ДАМАСКИН – ПРЕДГОВОР ИЗДАВАЧА

13. С оне стране дарвинизма

Интересантно је, да је отац Серафим прорекао овакав развој догађаја. У својим списима и разговорима говорио је да ће атеизам/агностицизам у модерној науци и философији, који се снажно ослања на дарвинистичку теорију, неминовно ослабити. То ће бити предност за традиционалне хришћане и за оне који трагају за истинитим Богом. Међутим, остале ће ово одвести у неки магловити деизам и у различите нијансе пантеизма који ће карактерисати варљиву “религију будућности”, говорио је отац Серафим.
Као хришћанин који се налази на првој борбеној линији расправе о стварању или еволуцији, Филип Е. Џонсон је сагласан са прогнозом коју је отац Серафим дао пре скоро две деценије. “То је оно о чему сам дискутовао са свим својим пријатељима”, каже он. “Научни материјализам слаби, али ће нездрави облици религије у великој мери заузети његово место.”[1] За православне хришћане, све ово представља још јачи разлог да се чврсто придржавају светоотачког учења, које је отац Серафим називао “поузданим руководитељима ка истинском хришћанству”.


НАПОМЕНЕ:

[1] Лични разговор, 15. август 1999.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.