Постање, стварање и рани човек

ТРЕЋИ ДЕО – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ – Са курса о Постању

4. Питање модела

О. Серафим: Научници поседују оно што називамо моделом. Јуче смо расправљали о птоломејском моделу према којем је Земља средиште свемира, док се све звезде и планете крећу око Земље. Према ономе што човек може да види, планете се крећу око Земље другачијом брзином него звезде, због чега су птоломејски астрономи морали да изнесу теорије о томе како се оне крећу напред и назад, како се крећу путањом у облику броја осам, итд. Слично томе, ви сте сад могли да видите, током последњих шест месеци, да су Сатурн и Јупитер заједно били на небу. Да сте то посматрали, видели бисте да се једна планета најпре креће напред, да се затим обе крећу уназад, да је Сатурн постао блеђи а Јупитер сјајнији. Према коперниканском моделу, можете објаснити да се то дешава стога што се планете у својим орбитама налазе у различитим фазама док се крећу око Сунца. С наше тачке гледишта, изгледа да се приближавају, док се оне једноставно крећу око Сунца. Други пример је Венера. Она је сада поново постала вечерња звезда која се налази ниско на хоризонту. Пре неколико месеци, Венера је била јутарња звезда, која се на хоризонту појављивала ујутро, пре изласка Сунца.
Сматрало се да птоломејски модел има недостатке зато што није објашњавао чињенице подједнако добро као коперникански. Коперник је рекао да ће, ако протумачимо да се Земља и остале планете крећу око Сунца, сва та кретања имати смисла, односно, да се у том случају математички могу врло једноставно објаснити. Захваљујући прорачунима заснованим на коперниканском моделу, сада можемо да пошаљемо свемирске бродове у непосредну близину Сатурна и да их не изгубимо; заправо, ти прорачуни су запањујуће прецизни. Према томе, изгледа очигледно да се све планете уистину крећу око Сунца иако се, на основу нашег опажања, чини као да се крећу око Земље.
Дакле, веома је важно који ћете модел прихватити. Током овог курса, изучаваћемо светоотачки модел о Шест дана Постања.

One Comment

  1. Пожаже Бог, зар нема дватесет шест потомка Симових, а укупно седамдесет једно име? Молим Вас за одговор. Бројао сам више пута и увек дођем до броја дватесет шест.